by artisbusiness.hu 2023. Mar 01.

Korai és kései romantika

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye a Zeneakadémián

2023. március 3-án, pénteken, az előzetesen meghirdetett Gyász és vígasz című koncert műsora gazdasági okok miatt ELMARAD, helyette az alábbi műsorral várja a közönséget a MÁV Szimfonikus Zenekar:

Weber: A bűvös vadász - nyitány
Weber: Max áriája az I. felvonásból
Dohnányi: Szimfonikus percek
Mahler: IV. szimfónia

Pasztircsák Polina (fotó: Giancarlo Pradelli)Pasztircsák Polina (fotó: Giancarlo Pradelli)

Carl Maria von Weber (1786-1826) az opera műfaj történetének egyik meghatározó személyisége: a német opera megteremtője, akitől Wagner is sokat tanult. 1821-ben Berlinben mutatták be A bűvös vadász című operáját, amely fordulópont az operatörténetben. A műben egyszerű emberek szerepelnek — parasztok, vadászok —, magas hegyek, félelmetes szakadékok, romantikus erdők háttere előtt zajlik a cselekmény, amely szerelemről, féltékenységről és varázserejű alvilági hatalmak mesterkedéseiről szól. Igazi romantikus opera. A Bűvös Vadász nyitánya bízvást tekinthető korát megelőző szimfonikus költeménynek.

Az opera cselekménye a 17. században, Morvaország erdős hegyvidékén játszódik. Max, a fiatal vadász lövészversenyre készül, melynek az a tétje, hogy nőül veheti-e a fővadász lányát, Agáthát, akit régóta szeret. Kétségek gyötrik, vajon képes lesz-e a sorsdöntő győzelemre. Az ária és annak zenekari kísérete remekül kifejezik a fiatal férfi lelkében dúló vihart.

Nyári Zoltán (forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)Nyári Zoltán (forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A műsor következő száma Dohnányi Ernő (1877-1960) Szimfonikus percek című műve, amelyet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara alapításának 80. évfordulóján mutattak be, 1933-ban. Ezen a hangversenyen csendült fel először Kodály egyik legnépszerűbbé vált műve, a Galántai táncok, Bartók Öt népdal feldolgozása zenekari kísérettel, és Dohnányi saját vezényletével a Szimfonikus percek – öt tételes műve.

Az est zárószáma, Gustav Mahler (1860-1911) IV. szimfóniája, amelyben a szerző Bécsbe való hazaköltözésének öröme jelenik meg. Ez a mű a kedélyesség, a bécsi muzsika és az a fajta egyszerű költőiség, amely kedvenc versciklusára, A fiú csodakürtjére jellemző.

Az est vendégművészei, Pasztircsák Polina szoprán, aki a Simándy József Énekverseny megnyerése után Olaszországban tanult tovább Mirella Freninél, 2009-ben 1. díjat nyert a Genfi Nemzetközi Versenyen, és azóta világszerte keresett énekes, és Nyári Zoltán tenor, aki gyermekkorában hegedült, később elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetemet és színészként tevékenykedett. 1998-ban Szolnokon mutatkozott be énekesként, azóta a Budapesti Operaházban és több német város operaházaiban lép föl. Repertoárja közel 40 szerepből áll.
A hangversenyen Farkas Róbert vezényel, aki 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

A közel teltházas előadásra ide kattintva lehet jegyet vásárolni. 

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Farkas Róbert (fotó: Gela Megrelidze)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!