by artisbusiness.hu 2022. May 05.

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan táncestjén

A Trafó a jegybevétel egészével az ArtMan Egyesületet támogatja.

Május 10-én tizedik alkalommal rendezi meg inkluzív táncestjét az ArtMan:két alkotócsapat előadását láthatja a Trafó közönsége. Az egyik produkció a huszonhárom éves Tánceánia Együttes legújabb előadása, a Mayday. A másik az Átváltozások, az ArtMan Egyesület 2020-ban létrejött ifjúsági programja, az ArtMenők Radnóti Színház közreműködésével készült kísérleti mozgásszínházi előadása.

Az ArtMan-estek az idők során a társadalmi inklúzió fontos eseményeivé váltak, és ez az előadásaikban több szinten is megfigyelhető. Már az alkotófolyamatnak is fontos célkitűzése, hogy különböző képességű emberek teljesen egyenrangúan vegyenek részt benne.

Mayday

A Mayday vészjelzésre szolgáló kifejezés, amelyet a nemzetközi légi és vízi közlekedésben használnak, mindig háromszor egymás után. Mayday helyzet áll fenn, ha egy hajó, repülőgép, gépjármű vagy ember súlyos veszélybe került, és azonnali segítségre van szüksége.

Szabadságunk egyik alapvetőnek hitt feltétele, hogy képesek vagyunk önállóan, segítség nélkül élni. Ám az olyan kritikus időszakok, amilyen például a koronavírus-járvány, ráébresztenek minket a segítség nélküli élet illuzórikus voltára. Mindannyian segítséggel élünk, segítséget kérünk és jobb esetben kapunk. Egymástól függünk, e tekintetben nincs köztünk különbség. De ki ment meg kit? Ki a sérült és ki a sérültebb? A permanens vészhelyzetben egymásba kapaszkodunk, forradalmat csinálunk, talán megmenekülünk.

Szereplők: a Tánceánia Együttes tagjai / Zene: Rubik Ernő Zoltán / Dramaturg: Szivák-Tóth Viktor / Fény: Dézsi Kata / Hangosítás: Kádár Mihály / Produkciós menedzser: Kopeczny Kata / Rendező-asszisztens: Gál Eszter, Kálmán Ferenc / Rendező: Farkas Dorka

Átváltozások

Az autóban ülünk. Ötéves vagyok. A kocsi füstöl. Belénk jött valaki hátulról az M7-esen. Az ajtók nem nyílnak, elromlott az elektronikai rendszer. A szüleink a használati útmutatóból próbálják kideríteni, hogyan jutunk ki. „A szélvédő belülről történő, páros lábú rúgás esetén egészben kiesik a helyéről” – találják meg, amikor egy, a kocsijából kiszálló férfi az autónkhoz lép és kinyitja az ajtót.

Változás. Átváltozás. Alakulások. A gyermekkorból a felnőttbe, egyik identitásból a másikba, az egyénitől a közösségbe. Folyamatos úton levés.

Az előadás Pilinszky János Átváltozás című verséből indulva a saját jelen identitásunkkal és annak változásával foglalkozik. Hogyan, mivel vagyunk itt egyenként, és ez hogyan alkot egy közös folyamatot? Mit mutatunk meg szívesen? Mit rejtenénk el? Amit megmutatunk, az változtat rajtunk? Változtat rajtatok?

Szereplők: Czakó Gabriella, Dobay Júlia, Georgita Máté Dezső, Kováts Adél, Kováts Rozália, Marián Márk, Mészöly Andrea, Lendvai Máté, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Tóth Kata, Tóth Károly / Zene: Mákó Rozi / Vizuális Koncepció és vetítés: Szabados Luca / Asszisztensek: Dobay Júlia, Tóth Károly / Rendezők: Jobbágy Bernadett, Mészöly Andrea / Produkciós menedzser: Kopeczny Kata / Fény: Dézsi Kata / Hang: Kádár Mihály

Mi az ArtMan?

Egy huszonhárom éves múltra visszatekintő egyesület, amely művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül sérült és ép emberek számára nyitja meg a fejlődés, az önismeret és a tánc lehetőségét. Az ArtMan az egyetlen olyan alkotóközösség hazánkban, ahol sérült és ép előadók partnerekként hoznak létre kortárs táncszínházi előadásokat. Munkájukat 2018-ban Lábán Rudolf Különdíjjal jutalmazta a táncszakma. Az egyesületről további információk ide kattintva érhetők el.

Az előadás helyszíne: Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom u. 41.
Időpont: 2022. május 10. 19:00

Az előadásról további információk és jegyek ide kattintva érhetők el.

A Trafó az est jegybevételének egészével az ArtMan Egyesületet támogatja.

Fotók: Trafó

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!