by artisbusiness.hu 2024. Jun 30.

„Közös feladatunk, hogy a kultúrát továbbadjuk!”

– Bánszki Attila cégvezető az opera és a balett iránti elkötelezettségéről mesélt az Opera Magazinnak

A Magyar Állami Operaház egyik pártfogója, a műfaj rajongója és elhivatott népszerűsítője. Neki köszönhető, hogy a Szláv szezon, valamint az Angol100 évad Műsorkalendáriuma nyomtatott változatban is lapozható.

A miskolci székhelyű és budapesti bázissal is rendelkező Szinva Net Informatikai Zrt. vezérigazgatója gyerekként hegedülni tanult, a zene azóta is élete része. Mint mondja, az opera számára maga a kulturális wellness, vallja, hogy a kultúra az egészségünk alapja kellene legyen, hiszen nem csak a testnek, de a léleknek is szüksége van a feltöltődésre, ezért is jár feleségével, barátaival az Operaházba, színházba, kiállításra.

Mint mondja, az előadások során rendeződnek, kisimulnak gondolatai. – Ha azonosulni tudok az opera egyik szereplőjével, elvarázsol a darab, együtt utazom a zenével, de ugyanígy, ha a múzeumban elmerülhetek egy festmény szemlélésében, szinte beszippant a kép világa. A kutatóintézetekben is azért állítanak fel pingpongasztalokat, mert a sport teljes koncentrációt igényel, a problémáktól való abszolút eltávolodást. Ha egy mély, szakmai kérdésre nem találnak megoldást a kutatók, egy játszma után beugorhat a megfejtés. Erre a kultúra is képes. Természetesen vannak olyan produkciók, amik kevésbé állnak közel hozzám, de mivel láttam és van róla véleményem, ez is hozzátesz a tudásomhoz.

A cégvezető elmeséli, hogy korábban fel sem vetődött benne, hogy megnézzen egy balettet, de egy operarajongó barátja ötletétől vezényelve közösen béreltek páholyt. A műfaj iránti rajongás „belépője” végül A makrancos Kata lett, amelynek könnyedsége, látványos, színes kivitele elvarázsolta. Következett többek között A diótörő, a Bohémélet, és sok-sok olyan élmény, amit a protokollfőnök és az OperaKlub menedzsere, Gyüdi Melitta szervezett.

Bánszki Attila és Gulyás JuditBánszki Attila és Gulyás Judit

– Az, hogy Budapestnek van egy ilyen épülete, ahol ennyire kimagasló színvonalú előadásokat tartanak, méltán vonzó és rendkívül elegáns kulturális helyszínné teszi országos és nemzetközi viszonylatban is. Nagy öröm, hogy támogatóként a cégemmel része lehetek az intézmény mindennapjainak, és sokra értékelem, hogy partnerre találtam az Operában.

Mint mondja, fontos, hogy ne tucatélményt, hanem a kikapcsolódás új szintjét nyújtsák a saját dolgozóiknak, ügyfeleiknek is. Téves a gondolat, vallja, hogy az opera rendkívül komoly műfaj. Hogy bizonyítsa mindezt, 2023-ban a cég összes munkatársát és még számos partnerét hívta meg A diótörőre. – Ez egyfajta köszönet a közösen elvégzett munkáért, és ezzel együtt szeretném a Magyar Állami Operaházat népszerűsíteni, hogy mindenki meggyőződhessen róla, ez nem egy misztikus, elérhetetlen világ, hanem nagyon is szép és jó dolog.

A cég számos kezdeményezést támogat, elsősorban a kultúra, az oktatás és az egészségügy területén, és bár a társadalmi felelősségvállalás kiemelt szerepet kap, támogatóként inkább a háttérben maradnak. – A Szláv szezon és az Angol100 évad Műsorkalendáriumában is csak egy apró logót és egyetlen mondatot kértem feltüntetni. Segíteni és adni szeretek, látni a mosolygós arcokat, ráérezni, hova kell odaállni, hogy előrelendüljön egy jó ügy. Mindig fontosak a mentőknek tett rendszeres felajánlásaink, a gyermekélelmezés, iskolák, valamint egészségügyi intézmények támogatása. Ha választanunk kell, a jövőt építjük, a felnövekvő generációt segítjük. Ha lesz rá lehetőségünk, tervezzük, hogy az Operaházba is meghívunk hátrányos helyzetű gyerekeket. Olyan élményhez szeretnénk juttatni őket, amit később sem felejtenek el, és felnőttként színházba, operába járó néző válhat belőlük. Közös feladatunk, hogy a kultúrát továbbadjuk!

A teljes interjú az Opera Magazin 51. számában olvasható.

Nyitókép: Bánszki Attila (fotó: Végh László)

Lásd még:

„A művészet az emberi önkifejezés eszköze” – Beszélgetés Dr. Ottrubay Istvánnal, az Esterházy Vállalat vezetőjével

„Ha megvettünk valakitől egy képet, sosem az lebegett a szemünk előtt, hogy ezen majd egyszer mennyit kereshetünk” – Interjú dr. Baranyai Z. Zoltánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda bécsi tagirodájának vezetőjével

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!