by MTI/christies.com 2021. Mar 05.

Különleges festmény kerül kalapács alá New Yorkban

A Budapesten született Amrita Sérgil Portrait of Denyse című képe 1932-ben készült.

Akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti Amrita Sérgil (Sher-Gil) magyar származású indiai festő kilenc évtized múltán felbukkant portréja a Christie's aukciósház március közepére meghirdetett New York-i árverésén.

A dél-ázsiai ország egyik legjelentősebb modern művészének számító Sérgil ezen munkáját nem ismerték korábban a szakértők, mivel csaknem kilencven évvel ezelőtti elkészülte után egyik magángyűjteményből a másikba került Franciaországban.

A portré Sérgil egy barátját, Denyse Proutaux francia műkritikust ábrázolja vörös bársonyruhában, a háttérben színes virágokkal. A szakértők a Proutaux és férje, valamint a francia műkritikus és Sérgil közti levélváltások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a festmény 1932-ben készült, amikor a művész tizenkilenc éves volt. Ugyanebben az évben festette meg a Fiatal lányok című képét, amelyen az egyik alak szintén Proutaux, és amellyel nemzetközi hírnevet szerzett magának, valamint elnyerte a párizsi Szalon aranyérmét.

Az indiai kormány 1976-ban nemzeti kincsnek nyilvánította Sérgilt, illetve a festményeit, és hatósági engedélyhez kötötte, hogy munkáit kivigyék az országból. Noha Indián kívül őrzött művei egyszer-egyszer felbukkannak jelentős aukciókon, a nemzetközi műtárgypiacon igazi ritkaságnak számítanak.

A fiatalon elhunyt művész 172 dokumentált munkájának többsége Új-Delhiben, a  Nemzeti Modern Művészeti  Galériában van, magánkézben lévő alkotásai pedig időről időre gazdát cserélnek Indiában. 2018-ban, a Sotheby's első mumbai aukcióján187 millió rúpiáért (779 millió forint) kelt el egy 1934-ben készült műve.

Amrita Sérgil Budapesten született, anyja magyar, apja szikh nemesi család leszármazottja volt. Gyermekkorát India és Európa között ingázva töltötte, később Franciaországban élt egy ideig, majd visszatért az akkor brit-indiai Lahórba, és ott halt meg 1941-ben, 28 évesen.

A Proutaux-t megörökítő arcképre március 17-én licitálhatnak az érdeklődők a Christie's dél-ázsiai modern és kortárs műalkotásoknak szentelt árverésén.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!