by Horváth Viktória 2023. Apr 28.

Magyar és brazil motívumok francia festőművésze

Ludovic Thiriez aktuális kiállítása a párizsi Deux6 Galériában látható, április 30-áig.

Ludovic Thiriez Budapesten élő francia festő és vizuális művész. Alkotásait eddig több mint harminc csoportos kiállításon és tíz egyéni tárlaton mutatta be szerte a világon. Munkái tizennégy ország magángyűjteményében lelhetők fel, Új-Zélandtól Törökországig. 2018-ban elnyerte a rangos Luxembourg Art Prize-t. Jelenleg Párizsban van egyéni kiállítása, a Deux6 Galériában.

Ludovic Thiriez: Burning ButterfliesLudovic Thiriez: Burning Butterflies

A Lille-ben született művész kezdetben kizárólag festményeket készített, később a festményeihez installációkat és tárgyakat társított. Eleinte különböző magániskolákban tanult rajzolni és festeni, majd beiratkozott az ESSCA (École Supérieure des sciences commerciales d’Angers) egyetemre, azt követően pedig Budapesten végzett el egy festőkurzust.

Thiriez egyedi festészete élmények, képek és ötletek halmaza. Alkotásai olyan asszociatív kollázsok, amelyek egy különös és fantasztikus világot fedeznek fel, történeteik a valóság, a mesék és a szürrealizmus világát ötvözik. A vásznon absztrakt ecsetvonások keverednek figurációval.
Munkáiban vissza-visszatérő téma a gyermekkor, annak kontrasztjai, érzelmei, átmenetei és szenvedélyei. A művész szerint képei „elképzelt történetek töredékei, mesék darabjai, kicsit olyanok, mint a gyermektörténetek, amelyeket generációról generációra továbbadunk”.

Festményeit ez idáig több mint harminc csoportos kiállításon láthatta a közönség szerte a világon: Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Luxemburgban, az Amerikai Egyesült Államokban, Törökországban, Brazíliában, Ausztriában és Magyarországon, emellett több mint tíz egyéni tárlata volt (Franciaországban, Magyarországon, Ausztriában, Olaszországban, Németországban, Brazíliában).

Rövidebb-hosszabb ideig többfelé élt a világ különböző pontjain, s más-más kulturális és vizuális élményeit megjeleníti a vásznon is. Így festészetében békésen megfér egymás mellett például a brazil őserdő trópusi növény- és állatvilága és egy-egy magyar hímzési motívum vagy textilminta.
Egyszer egy budapesti piacon egy hímzéseit áruló idős hölgy elmesélte Thiriez-nek a különböző hímzési formák és színek történetét és azt, hogy a magyar hímzők saját jelentéssel és sajátos kóddal ellátott kendőket készítettek a családjuk számára, attól függően, hogy melyik régióban éltek. Ez a találkozás olyan nagy hatást gyakorolt a francia festőre, hogy azóta rendszeresen alkalmazza ezeket a magyar motívumokat a képein.

Ludovic Thiriez: Trojan HorseLudovic Thiriez: Trojan Horse

Franciaország, Brazília és Magyarország mellett – amely országokhoz talán szorosabb kötelék fűzi – az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Ausztria, Spanyolország, Svédország, Portugália, Törökország, Új-Zéland, Luxemburg és Ausztrália magángyűjteményeiben is megtalálhatók a képei.

A magyarországi közönség megcsodálhatta alkotásait több ízben az Art Market Budapest rendezvényein, a Francia Intézetben, a Tűzraktérben, a Gödörben, a Latarka Galériában, továbbá a Hévízi Múzeumban.

A Pratique des Arts francia magazin legfrissebb, 2023. április-májusi száma négyoldalas cikkben mutatja be a művészt. Az újságnak Thiriez mesélt munkamódszeréről is: „Képkeret felhasználása nélkül dolgozom, van egy kiindulópont, ahol elkezdem és ahonnan menet közben építkezem. Ez lehet egy karakter, egy állat vagy egy növény. Néha vázolok, de gyakran elég nekem a festmény alapjául szolgáló fénykép is. A vázlattal az a fő probléma, hogy hajlamosak vagyunk ragaszkodni hozzá. Elveszítjük a pillanatot és a spontaneitást, korlátokat állítunk fel, mert nagyon határozott elképzelésünk van arról, hogy mit kell feltennünk a vászonra.”

Thiriez együttműködik az Artista Budapest divatcéggel, festményeinek részletei megjelennek nőknek szánt ruhakollekciók egyes darabjain, így jellegzetes motívumait viszontláthatjuk nadrágon, pólón, blúzon, rövid és hosszú elegáns ruhán, kabáton, illetve kisebb-nagyobb méretű táskán is.
A művész minden munkája megtalálható a honlapján (www.ludovicthiriez.com), és külön menüpontba szedve (Available) szerepelnek azok, amelyek még megvásárolhatók.

A fiatal festőt Olaszországban a Galleria Gare 82, Ausztriában, illetve Svájcban a Galerie Sechzig képviseli. 

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Ludovic Thiriez (forrás: http://ludovic-thiriez.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!