by artisbusiness.hu 2021. jún 01.

Magyarországon először!

Online színházi fesztivál

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, az eSzínház működtetője 2021. szeptember 17-e és 26-a között magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára online színházi fesztivált hirdet, amelyre három kategóriában nevezhetik előadásaikat. A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik majd. A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul elérhetők előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza. A zsűri tagjai: Radnóti Zsuzsa dramaturg, Ráckevei Anna színművész, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője.


Radnóti Zsuzsa

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről hiánypótló módon az elmúlt évek nehézségei, a Coviddal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt, hogy nézők és mecénások támogassák a színházakat, társulatokat és alkotókat azzal, hogy jegyet, bérletet váltanak a fesztiválra, illetve mecenatúrát biztosítanak. Az eSzínház Fesztivál kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa, az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára.

Ráckevei Anna

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni mind a fesztivál létrehozásával, mind az eSzínház Közönségdíj megalapításával és kiosztásával. Szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjban is részesülnek.

Ujj Mészáros Károly

A fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik.

Az eSzínház Fesztiválra olyan, 2019 szeptemberét követően bemutatott, magyar nyelvű és jogtiszta előadással lehet benevezni három kategóriában (prózai előadás, zenés előadás, gyerek- és ifjúsági előadás), amely még nem szerepelt fesztiválon.

Horváth Csaba (Forrás: Dusa Gábor/Szkéné Színház)

A fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető minden előadás, akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra lesz elérhető.

Légrádi Gergely (fotó: Rácz Gabi)

A részletes jelentkezési, részvételi feltételek, illetve további információk ITT olvashatók.