by artisbusiness.hu 2023. Feb 13.

Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogram harmadszor is

A két nyertes fiatal szerzőt 3-3 millió forinttal támogatja a Mastercard.

A Mastercard idén harmadik alkalommal hirdeti meg a Mastercard – Alkotótárs programot, amelynek két nyertese 3-3 millió forint támogatást kap ahhoz, hogy idejét alkotásra fordíthassa. Pályázni március 31-éig lehet, az idei évre felkért, Babiczky Tibor, Enyedi Ildikó, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor és Szécsi Noémi alkotta szakmai zsűri május elején választja ki a végső győzteseket – egy nőt és egy férfit. A nyertesek nevét a Margó Irodalmi Fesztiválon jelentik be május 12-én.

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért 2021-ben a Mastercard – Alkotótárs az első programjában olyan rendhagyó alkotói ösztöndíjat indított el, amellyel ezeket szeretné biztosítani fiatal magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségével megvalósuló ösztöndíj az elmúlt két évben rendkívül sikeresnek bizonyult: a programra összesen 129 fiatal szerző pályázott. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Mastercard – Alkotótárs program idén is folytatódik.


Zsűritagok a Mastercard – Alkotótárs 2022. ösztöndíjról (forrás: Könyves Magazin, YouTube)

Az ösztöndíjra ismét nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek önálló kötetként már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. A Mastercard 2023-ban egy-egy millió forinttal megemelte a két ösztöndíj összegét, így az Alkotótárs program díjazottjai idén már 3-3 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák. Pályázni március 31-éig lehet, email-ben.

Az Alkotótárs pályázaton azonban nem csupán a két díjazott nyer, hiszen a zsűri által kiválasztott legjobb tíz pályázó arra is lehetőséget kap majd, hogy augusztus 10–12. között a zalai Margófeszten, a Mastercard támogatásával megvalósuló Alkotótáborban fejlessze tovább munkatervét. A tábor célja, hogy a döntőbe jutott írók és költők szakmai vezetéssel, egyénileg és csoportban dolgozzanak terveiken.

„A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram sikerét jelzi, hogy az első év nyertesei közül Czakó Zsófia Szívhang című regényét már a kezünkben is tarthatjuk, és áprilisban megjelenik André Ferenc kötete is. Egy program igazi sikerét nem az elindítása, hanem a fenntartása jelenti, mert felelős vállalatként sem az üzletben, sem a kultúra támogatásában nem rövid távon tervezünk. A kortárs magyar irodalom támogatójaként hiszünk abban, hogy a Mastercard innovációi nem csak a fizetéstechnológia jövőjét határozzák meg, hanem az elkészülő könyvek segítségével az olvasókét is” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.


Czakó Zsófia, Margófeszt (forrás: konyvesmagazin.hu)

A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíját 2022-ben Vajna Ádám költő, műfordító és Vonnák Diána, kulturális antropológus, prózaíró nyerték el.

„Az első könyvem írása közben elhatároztam, hogy megpróbálom úgy alakítani az életemet és a pénzügyeimet, hogy a következő könyv írásakor ne csak lopott időben tudjak írni. A Mastercard – Alkotótárs ehhez adott egy nagy lökést, abban segített, hogy kisebb legyen az életemben a zaj. Az elmúlt félévet, mióta megkaptam az ösztöndíjat, még a szálak elvarrásával töltöttem, de végre láttam a végét a mókuskeréknek. Azt vettem észre, hogy nemcsak a konkrét anyagi segítség fontos ebben a folyamatban, hanem a visszajelzés segített abban is, hogy nemet mondjak olyasmire, amit ugyan el is vállalhatnék, de elaprózódna tőle a figyelmem” – mondta Vonnák Diána, aki a program segítségével az ukrajnai háborúban szerzett tapasztalatait dolgozza fel készülő dokumentum-regényében.


André Ferenc és Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája (forrás: konyvesmagazin.hu)

„Ha úgy gondolunk magára az írásra – azaz amikor lenyomódik a billentyű, papírhoz érintődik a toll –, mint a versenyre, amire a megelőző napokban, hetekben és hónapokban kitartóan készült a sportoló, akkor könnyen beláthatjuk, hogy az irodalmi életben ezt az edzésmunkát szinte soha nem fizetik meg. Az irodalomban ugyanis ez sokszor olyan, egyáltalán nem látványos tevékenységeket takar, mint egy séta az erdőben, egész délelőttök végigolvasása a kanapén, beszélgetés emberekkel vagy egy kiállítás megtekintése. Erre képesnek lenni egyelőre luxus. Ráadásul, aki irodalommal foglalkozik, az tudja, hogy még ezen felül is mennyi ingyen munkával jár ez a pálya: az ember sokszor és sok mindent egyszerűen szeretetből és szerelemből csinál. És nagyon jó, amikor ehhez segítséget kap” – összegezte Vajna Ádám, aki egy új-zélandi ornitológus és egy magyar költő találkozását írja meg verses regény formájában.

A pályázatokat február 13-ától március 31-éig várják a mastercardalkototars@konyvesmagazin.hu e-mail-címre. A pályázati kiírást és további információkat ITT lehet elérni február 13-ától. 

Nyitókép: Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard – Alkotótárs 2022. ösztöndíj győztesei (forrás: konyvesmagazin.hu)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!