by artisbusiness.hu 2023. Feb 07.

Megénekelt családi mintáink

Családi örökségünkről énekel Jónás Vera és a Soharóza a Trafóban.

Három év várakozás után, február 11-én látható először a Jónás Vera Experiment és a Soharóza kísérleti kórus Back-Pack című előadása a Trafóban. A rendhagyó koncerten főszerepet kapnak örökölt tulajdonságaink, felvett mintáink, családi hagyományaink és berögződéseink – vagyis a születésünktől cipelt hátizsákunk. A személyes hangvételű koncert egyben egy közvetlen, közös utazás saját magunk legmélyére.


Soharóza – Jónás Vera Experiment: Back-Pack (fotó: Kovács Márton)

Mennyiben jelöli ki az utunkat a születésünkkor kapott csomag? Milyen generációs hagyományokat örökítünk tovább, és miket teremtünk a következő generáció számára? Mire vagyunk hosszútávon is büszkék, mitől próbálunk jó ideje szabadulni? Mennyiben játszanak szerepet egyéniségünk és gondolkodásmódunk kialakulásában a külső körülmények és van-e olyan, ami kódolva van legbelül? Lehet-e változtatni, kitörni

Jónás Vera, Halas Dóra és a Soharóza énekesei hosszú hónapokon keresztül vizsgálták családi örökségüket, rengeteg kutatómunkával és fókuszált beszélgetéssel, sokszor családtagjaik bevonásával is. A legfontosabb tapasztalatokat közösségi zeneszerzési módszerekkel formába öntve született meg új előadásuk zenei anyaga és narratívája, amely a Back-Pack, azaz hátizsák címet kapta. A csapat egészen apró részletekig elemzi a velünk született, folyamatos változásban lévő, de soha le nem tehető hátizsákunk tartalmát. A közös munka eredménye egy néha megrendítően őszinte és szívbe markoló, de végig mély szeretetből építkező koncert, melynek során bizonyára a nézőkben is előbukkannak majd emlékeik.


Soharóza – Jónás Vera Experiment: Back-Pack (fotó: Kovács Márton)

Az anyagot eredetileg 2020 márciusában mutatta volna be a Jónás Vera Experiment és a Soharóza kórus, de a koronavírus-járvány kitörése miatt akkor nem került színpadra a produkció. A két együttes azonban rendületlenül dolgozott az elmúlt három évben is – a karantén időszak alatt kiadtak egy meselemezt A nyolcas sáv címmel  –, így az előadás is még érettebb, mélyebb, letisztultabb formában kerül színpadra, öttagú együttesre és 24 tagú kórusra hangszerelve.

A produkció látványvilágát Mészáros Dominika tervezte, a vizuális mutatványokért Herpai Máté a felelős, a fényeket Kovács Ákos, a koreográfiát pedig a lengyel Johanna Jaworska-Maciaszek tervezte. A Back-Pack koncertelőadás összesen két alkalommal lesz látható a Trafó színpadán.


Soharóza – Jónás Vera Experiment: Back-Pack (fotó: Kovács Márton)

Bemutató: 2023. február 11. 20:00 | Trafó
További előadások: 2023. február 12. 20:00 | Trafó

BACK-PACK
a Jónás Vera Experiment és a Soharóza közös koncertje

Ének, gitár – Jónás Vera
A Soharóza karnagya – Halas Dóra

A Jónás Vera Experiment tagjai:
Gitár – Bécsy Bence
Basszusgitár – Szerető Dániel
Dob – Mihalik Ábel
Billentyű – Várnai Szilvia Sziló

Koreográfia: Joanna Jaworska-Maciaszek (PL)
Vizuál: Herpai Máté
Styling, látvány: Mészáros Dominika
Világosító: Kovács Áron

Zene, szöveg: Jónás Vera, Halas Dóra
Próbavezetők: Al-Farman Petra, Botka Dóra, Eckhardt Fanni, Eörsi Sarolta, Kégl Lóránt, Remes Zsófia
Dramaturg csapat: Al-Farman Petra, Eörsi Sarolta, Halas Dóra, Jónás Vera, Remes Zsófia, Somogyi László
Hangszerelés (Úgy szeretném): Rubik Ernő Zoltán
Mondatok: Remes Zsófia
Szövegíró: Eörsi Sarolta
Kommunikáció: Bodó Bence, Sipos András
Menedzser: Gáspár Anna, Sándor Dániel (Launching Gagarin)

Rendező, zenei vezető: Jónás Vera, Halas Dóra

Soharóza – Jónás Vera Experiment: Back-Pack (fotó: Kovács Márton)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!