by artisbusiness.hu 2023. Mar 12.

Meghosszabbították az online Ruttkai Éva-kiállítást

A színháztörténeti jelentőségű fotókból készült tárlat április 12-éig tekinthető meg.

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára készült Ruttkai Éva és a Vígszínház című nagyszabású, exkluzív, eddig szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen fotókból álló online kiállítást. A kurátor Rácz Ráchel, a színésznő életművének kutatója, a Papageno Ruttkai és kora című blog szerzője. Az online tárlat támogatója a Vígszínház Archívum és a Papageno.hu.

A kiállítás IDE kattintva tekinthető meg.

Fotó: Szalay ZoltánFotó: Szalay Zoltán

A Vígszínház Archívumának gazdag anyagából felépített vizuális projekt Ruttkai Éva és a teátrum egy életen át virágzó kapcsolatáról mutat képet, emblematikus előadások mentén.

Fotó: Kotnyek AntalFotó: Kotnyek Antal

A kiállítás kurátora a Ruttkai Éva-életműkutató Rácz Ráchel, aki színháztudományi mesterszakos diplomamunkáját ezzel a vizuális projekttel egészíti ki. A Ruttkai Éváról szóló diplomamunkát 2022 decemberében egy minikonferencia keretében már bemutatta, melyet Gajdó Tamás színháztörténész, a Bajor Gizi Színészmúzeum Latinovits-kiállításának kurátora úttörőnek, figyelemreméltónak és gondolatgazdagnak tartott. Ezt a tudományos igényű, kurrens szempontok mentén készült munkát a szerző 2023. április 12-étől 14-éig a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán megrendezett nyílt, országos konferencia (a 36. alkalommal megvalósuló OTDK) keretében mutatja be, amelyet bárki megtekinthet.

Rácz Ráchel (fotó: Nyemcsok Medárd)Rácz Ráchel (fotó: Nyemcsok Medárd)

A kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős, esetenként progresszív nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét. Többek között megtudhatjuk, hogyan vélekedett a színésznő fontos női sorsokról és történetekről, mely szerepek játszottak közre profilja alakulásához, milyen kapcsolatot ápolt „anyaszínházával”, a Vígszínházzal, amelynek társulatához (mindössze néhány év kivételével) haláláig tartozott.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Ruttkai Éva (fotó: Kotnyek Antal) 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!