by artisbusiness.hu 2023. Jun 09.

Megnyílt a világ legnagyobb olasz reneszánsz kiállítása a Louvre-ban

A Nápolyból érkező hetven festményt a XV. és XVI. századi olasz festészetnek a Louvre-ban található több száz remekművével együtt állítják ki.

A Nápoly Párizsban című tárlat a Louvre-on belül három helyszínen – a Nagy Galéria nevű folyosón, a Kápolnateremben és az Órateremben – 2024. január 8-ig látható. Ezalatt az Itália egyesítése előtti időkből a Farnese, a Bourbon és Bonaparte-Murat családoktól származó gyűjteménnyel rendelkező Capodimonte Múzeumot felújítják.

Láthatók lesznek az 1515 és 1535 között Velencében, Rómában és Firenzében készült legszebb portrék, figyelemre méltó aktok. Emellett Caravaggio, Masaccio, Bellini, Ribera és a Parmigianino néven ismert Francesco Mazzola, valamint Tiziano, Carracci és Reni remekműveit is kiállítják.

A Parmigianino néven ismert Francesco Mazzola, Egy fiatal nő portréja (A kép Antea címmel is ismert) Capodimonte Múzeum (fotó: Luciano Romano)A Parmigianino néven ismert Francesco Mazzola, Egy fiatal nő portréja (A kép Antea címmel is ismert) Capodimonte Múzeum (fotó: Luciano Romano)

A nápolyi múzeum igazgatója, Sylvain Bellenger a párizsi tárlat egyik kurátora az AFP hírügynökségnek elmondta: a tárlaton a Louvre-nak az egyensúlyt és a finomságot kereső római és bolognai iskolára koncentráló olasz barokkja szembesül a drámaiságon és a látványosságon alapuló nápolyi barokkal.

Míg a Louvre „nagyon gazdag XVI. századi velencei festményekben, például Tiziano vagy Veronese alkotásaiban, egy kicsit kevesebb Tintorettóval és kevés Bellinivel bír”, akinek a munkáiból viszont a Capodimonte Múzeum „a világ egyik legjelentősebb gyűjteményével” rendelkezik – mondta a másik kurátor, Sébastien Allard, a Louvre festészeti osztályának igazgatója.  

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Jacopo de' Barbarinak tulajdonítva, Luca Pacioli barát portréja egy diákkal, Capodimonte Múzeum (fotó: Amedeo Benestante)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!