by MTI/artisbusiness.hu 2021. Jun 04.

Megújult a Carnavalet

Újranyílik a nagyközönség számára Párizs legrégebbi múzeuma, a francia főváros történetét bemutató Carnavalet.

A város szívében, a Marais negyedben található múzeumot 2016-ban zárták be, azóta felújították a teljes homlokzatát és a tetőszerkezetét, valamint modernizálták az épületen belül a vezetékhálózatot és a tűzvédelmi rendszert. A munkálatok 58,3 millió euróba kerültek.

„Hatalmas felújítás történt” – mondta a múzeumot megnyitó beszédében Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere.

Az 1880-ban megnyílt Carnavalet a történelem előtti időktől kezdve a francia forradalmon át napjainkig mutatja be Párizs történetét. A csaknem száz kiállítótermet magába foglaló múzeum rendelkezik a legtöbb, több mint 652 ezer műtárggyal Párizsban.

„Most, amikor a franciák hosszú hónapok után visszatérhetnek a múzeumokba és nemzeti műemlékeikhez, ennek a történelmi emlékű helynek az újranyitása a lehető legszebb módon pecsételi meg a párizsi kulturális élet újraindulását” – hangsúlyozta a megnyitón Roselyne Bachelot kulturális miniszter.

A felújítási munkálatok eredményeként a múzeum 95 százaléka a mozgáskorlátozottak számára is elérhetővé vált, és a műtárgyak csaknem 10 százalékát a gyerekek számára is élvezhető magasságban állították ki. A múzeum időrendben mutatja be Párizs történetét, amelyen belül tematikus tárlatokat alakítottak ki, és az épület szárnyait három újonnan épített lépcsővel kötötték össze. A reneszánsz korszak először kapott helyet a tárlatok között.

A Carnavalet a francia főváros egyetlen ingyenesen látogatható múzeuma, csak az időszaki kiállítások megtekintéséhez kell jegyet váltani. Szombattól Henri Cartier-Bresson fotóművész Párizsról készített felvételeiből látható tárlat, amelyet decemberben egy Marcel Proust író emlékének szentelt kiállítás követ.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!