by MTI/BBC/artisbusiness.hu 2021. Mar 05.

Mennyit ér egy utcanévtábla?

Sokat, ha Abbey Road felirat van rajta. Több mint harminchétezer fontért kelt el egy ilyen tábla.

A londoni St. John's Wood városnegyed kultikus utcája az Abbey Road. Neves lemezstúdiónak ad otthont, továbbá egy 1969-es Beatles-album is viseli a nevét, borítóján látható a popzene történetének egyik leghíresebb felvétele, az Abbey Road zebráján átkelő négy zenész.

A Beatles-rajongók kedvelt londoni utcája, az Abbey Road egyik utcanévtáblája 37 ezer 200 fontért (15,7 millió forint) kelt el egy árverésen. A BBC beszámolója szerint a leütési ár messze meghaladta az előzetesen becsült 1000-2000 fontot. Az utcanévtábla egyike az ikonikus, fehér alapon fekete és piros westminsteri utcanévtábláknak, amelyeket 1967-ben tervezett Sir Misha Black brit építész és dizájner. Az árverésen további 274 utcanévtábla is új gazdára lelt.

A westminsteri városi tanács megbízásából eladott tételek összesen 143 ezer 517 fontot hoztak, még az utolsó pillanatokban is érkeztek licitek a világ minden tájáról. „Az elejétől a végéig óriási móka volt a város utcanévtábláinak elárverezése, nagy megtiszteltetés, hogy a részese lehettem” – mondta Catherine Southon, a nevét viselő aukciósház tulajdonosa. „Döbbenetes volt az árverést kísérő érdeklődés és a nemzetközi licitharc” – tette hozzá.

Az Abbey Road a világ egyik leghíresebb lemezstúdiója. Az eredetileg kilencszobás házat 1829-ben építették, 1928-ban a Gramophone Company vásárolta meg, ők alakították át hangrögzítő stúdióvá. Eleinte klasszikus zenei felvételeket készítettek, de repertoárjuk gyorsan bővült jazz- és popzenével.

Fejléckép: bbc.com

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!