by artisbusiness.hu/MTI 2023. Dec 21.

Minőségi zenei felvételekkel támogatja a Müpa az iskolákat

A felvételek között Mozart, Liszt és Kodály művei mellett szerepel például Ligeti György Weöres Sándor verseire komponált dalciklusa és Ravel Bolerója.

Kilencven zenei felvételt adott át a Müpa az iskoláknak, hogy a hat és tizenhat év közötti diákok minőségi tartalmakon keresztül ismerhessék meg a tananyagban szereplő zeneművek jelentős részét.

A Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként az egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy elérhetővé tegye a magyar kultúra értékeit és hagyományait. Stratégiájában kiemelt helyen szerepel az oktatás és a jövő kultúraszerető generációinak nevelése, ennek megfelelően produkcióit oktatási és archivá­lási céllal a kezdetektől rögzíti az utókor számára. Az oktatási segédanyagok folyamatos elérhetővé tételével pedig az intézmény újabb lépést tett a kulturális fenntarthatóságért. A Müpa és az Oktatási Hivatal (OH) együttműködésének eredményeként a kulturális és művészeti intézmény kilencven, a tanulók és a diákok számára befogadható, egyben magas szintű élményt nyújtó zenerészlet kép- és hangfelvételét adta át az OH részére, hogy oktatási segédanyagként az iskolai rendszerű oktatást támogassák. Az átadott művek, amelyek illeszkednek a hatályos tantervi szabályozók tananyagtartalmához és zenehallgatási ajánlásához is, regisztrációval rendelkező felhasználóknak már elérhetők a Nemzeti Köznevelési Portál médiatárában. A Müpa az értékek átörökítésének részeként a felvételekből elkészítette a Nemzeti alaptantervnek megfelelő digitális tananyagot.

A Müpa fennállása óta eltelt tizennyolc évben olyan előadókat, együtteseket, irányzatokat, műveket mutatott be, amelyek jelentősen hozzájárulnak a világ meghatározó kulturális folyamataihoz, minőséget és valódi művészeti értéket képviselnek, az elmúlt években pedig a Müpa Stúdiójának segítségével elképesztően gazdag gyűjtemény állt össze a világ leghíresebb zeneműveiből: ezek lesznek mostantól elérhetőek a pedagógusok, és rajtuk keresztül a gyerekek számára. Az átadott anyagoknak köszönhetően az oktatási intézmények 1-10. osztályos tanulói rangos nagyzenekarok és világsztár szólisták produkcióin keresztül, kiváló minőségben ismerhetik meg az alaptantervben szereplő műveket, a pedagógusoknak is megkönnyítve a tantárgyi beavatást és a gyerekek bevonását a zene világába.
   

A ma gyermekei számára a minőségi kultúra befogadását és élvezetét könnyebbé teszi, ha a diákok nemcsak hallhatják, de láthatják is a Müpa által rögzített zeneműveket, illetve azok részleteit. A kiváló minőségű felvételek szinte testközelbe hozzák a produkciókat, láthatóvá válnak a zenészek, a karmester, sőt a közönség is – írta a Müpa közleményében.
A diákok a felvételeken többek között találkozhatnak Kocsis Zoltánnal, a fiatal generációt képviselő Pusker Júliával, Zubin Mehtával és a Bécsi Filharmonikusokkal, René Jacobs-bal, Vásáry Tamással vagy Ránki Dezsővel.

Lásd még:

Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok is fellépnek jövőre a Müpában

Stratégiai együttműködésre lép a Müpa és a Mastercard

Nyitókép: a Müpa épülete (fotó: Kallai-Tóth Anett / MTI)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!