by artisbusiness.hu 2023. May 02.

Negyven év után először kalapács alatt Basquiat híres műve

A világhírű amerikai művész, Jean-Michel Basquiat hatalmas, jazz inspirálta alkotása a Sotheby’s májusi kortárs aukciójának kiemelt tétele lesz.

A Now’s the Time című 1985-ös monumentális mű jelenleg Peter Brant gyűjteményének részét képezi, és a Sotheby’s aukcióján a becslések szerint legalább 30 millió dollárért (nagyjából 10 milliárd forintért) kerül majd új tulajdonosához.

A több mint két méter széles alkotás létrehozásakor a művész a legendás szaxofonos, Charlie Parker 1945-ös Now’s the Time című felvételét vette alapul. A fekete lemezen csak néhány fehér felirat látható, a kör pedig nem szabályos, a külső vonalak hullámosak, így olyan mintha egy fekete lyukba láthatnánk bele – írja az artnews.com.

Basquiat nagy jazzrajongó és albumgyűjtő volt: halálakor háromezer lemezből állt a gyűjteménye. Gyakran idézte meg a jazzműfaj nagyjait a festményein, közülük is a leggyakrabban Parkert.

A 27 éves korában elhunyt amerikai művész ismertebb darabjai általában sokszínűek és részletgazdagok, éppen ezért ez a vizuálisan letisztult kép különleges helyet foglal el a rövid életműben.

A magas becsült ár ellenére nem ez a legdrágábbnak ígérkező Basquiat-festmény, ami a közeljövőben kerül árverése: a Christie’s májusi aukciójának tételei közt található az amerikai művész jelenleg Valentino Garavani divattervező birtokában lévő, 1983-as El Gran Espectaculo (The Nile) című képe, ami a becslések szerint több mint 45 millió dollárért (15 milliárd forintért) cserél majd gazdát.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Jean-Michel Basquiat: Now’s the Time, 1985 (fotó: sothebys.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!