by artisbusiness.hu 2022. Aug 10.

„Nevettetésre és nevetésre vágyom”

– Ország Lili elfeledett tévéfelvétele

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami az idén húszéves Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről.

Labirintus: Pompeji palota udvara L.VII., 1975 (forrás: fidelio.hu/Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria)

A huszadik század egyik legfontosabb magyar képzőművésze 1926. augusztus 8-án született. Pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult. A nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Illusztrált mesekönyveket, gyermeklapokat is, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett egy harminc négyzetméteres lakásban.

Akasztott nő/Rózsaszín ruha (fotó/forrás: fidelio.hu/Kolozsváry-gyűjtemény, Győr)

„Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket” – mondja Kolozsváry Marianna művészettörténész, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.

Szorongás (forrás: euronews.com)

A felfedezés

Ez idáig úgy tudtuk, nem létezik semmilyen mozgóképes felvétel Ország Liliről. A Fidelio kutatását vezető műgyűjtőt, Kiss Dániel Áront már egészen fiatalon rabul ejtette Ország Lili személye, azóta reménykedett abban, hogy rátalál egy olyan anyagra, amin a művész látható és hallható. „Lassan tizenöt éves álmom valósult meg. Bízom benne, hogy a felvétel révén mások is közelebb kerülhetnek Ország Lilihez, ez számomra a legfontosabb.”

Kolozsváry Marianna a felfedezés jelentősége kapcsán elmondta: „Hosszú évtizedek teltek el Lili halála óta, s hiába írtam művészetéről cikkeket, tanulmányokat, rendeztem meg 2016-ban az életmű-kiállítását a Magyar Nemzeti Galériában, alakja egyre halványult bennem. A művészettörténész szakirodalomban nem volt nyoma mozgófilmnek, mely felidézte volna alakját, hangját. Hiába kutattunk. S most mégis… megtörtént a »csoda«, előkerült ez a kis interjúrészlet. Minden gyerekkori emlékem felidéződött. Meghatódtam, sokat jelent.”

A kutatásról szóló cikk a linken olvasható.

Nyitókép: Ország Lili: Kislány a fal előtt (forrás: cultura.hu)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!