by MTI/artisbusiness.hu 2022. Jan 03.

Nulla eurós bankjegyen a Festetics-kastély

Februártól lehet megvásárolni a keszthelyi kastélyt ábrázoló papírpénzt.

A keszthelyi műemlék épület Magyarország egyik leglátogatottabb kastélya. A nyári szezonban rekordot döntöttek: augusztusban 71 ezer látogatót fogadtak – közölte Fókás Andor Zalán rendezvényszervező.

Varga Diana, az Euro Souvenir program munkatársa elmondta: a projekt a turizmus támogatására jött létre. Magyarországon az első Euro Souvenir, – amely a lillafüredi Hunguest Hotel Palotát ábrázolja –, október elején jelent meg. Ősszel a Magyarország főbb nevezetességeit bemutató Visit Hungary bankjegyeket is kinyomtatták, amelyeken Győr, Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest, Eger és Hollókő látképét jelenítik meg. A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából négy ország – Csehország, Lengyelország Magyarország  és Szlovákia – együttműködésével adtak ki nulla eurós bankjegyeket.

A következő esztendőben Benyovszky Móricot ábrázoló 0 eurós bankjegyet adnak ki.  A híres utazó Magyarország, Szlovákia és Lengyelország történelmében is jelentős szerepe játszott. 

A 0 eurós bankjegyek kibocsátásának koncepciója Franciaországból származik. Az emlékpénz 2015-ben, az Európai Központi Bank engedélyével, a Francia Nemzeti Bankkal együttműködve jött létre. Az Euro Souvenir ma már Európa 27 országában megtalálható.

A nulla eurós bankjegy a valódi euró előállításához használt, 100 százalék pamutpapírból készül. Ugyanazokat a biztonsági elemeket – a vízjel, mikroírás, illeszkedőjel, hologramfólia, UV-biztonsági elemek, vakjel, sorozatszám – tartalmazza, amelyeket a fizeteszköz, a hagyományos euró.

Az Euro Souvenir a gyűjtők és a turisták számára is értékes ajándéktárgy, melynek ára az idő múlásával emelkedni fog: az egyes kiadások alacsonyabb sorozatszámú példányai akár száz százalékkal is növelhetik értéküket. Külföldön gyakori, hogy a gyűjtők egymás között egyes darabokat akár 200 euróért értékesítenek, míg az 1500 forintos (darabonkénti) eladási ár szigorúan őrzött – fejtette ki Varga Diana.

A projekt célja az idegenforgalom támogatása, a kulturális és történelmi emlékek népszerűsítése Európa országaiban, valamint Európa kulturális örökségének megőrzése. Szeretnék, ha minél több magyar nevezetesség és turisztikai helyszín bekapcsolódna a programba.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!