by MTI/artisbusiness.hu 2021. Nov 01.

Olaszországban is látható a Liszt Ferenc Emlékmúzeum Dante-kiállítása

A tárlat az olasz közönség számára is betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe.

Liszt Ferenc és művésztársai Dantéhoz fűződő viszonyát vizsgálja a Római Magyar Akadémia Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében... című tablókiállítása, amely november 18-áig Rómában, 24-étől pedig Albano Laziale városában tekinthető meg.

Liszt Ferencet egész életében foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték. Nem volt ezzel egyedül, hiszen a XIX. századi művészvilág rajongott a középkori költőért. A kiállítás arra keresi a választ, hogy miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban, milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint, és milyen lett volna, ha megvalósul az a zenét és diorámaképeket ötvöző előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett.

A korábban a Zeneakadémia átriumában megrendezett tablókiállítás olasz nyelvű változata november 18-áig a római közönség számára is betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe, és példákon keresztül vizsgálja a XIX. századi magyar és nemzetközi művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait.

Kiemelt szerepet kapnak azok a képzőművészek is – mások mellett Gustave Doré, Bonaventura Genelli, Eugene Delacroix, Ary Scheffer és Jean-Auguste-Dominique Ingres –, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte.

Néhány XIX. századi, századforduló környéki történet érzékelteti a magyarországi Dante-recepció feléledését is, megidézve például az 1896-ban megnyílt városligeti Pokol-körképet és Pulszky Ferenc firenzei Dante-estélyét. A tárlat november 18-áig a Római Magyar Akadémia székháza, a Falconieri-palota első emeleti díszfolyosóján, majd november 24-étől Albano Laziale városában  tekinthető meg.

A képek forrása: Collegium Hungaricum Róma

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!