by artisbusiness.hu 2023. Nov 28.

Oravecz Imrével folytatódik a Müpa irodalmi sorozata

Új oldalukról ismerhetjük meg a kortárs magyar irodalom legnépszerűbb szerzőit a Müpa Literárium-estjein

November 28-án a kortárs magyar líra egyik legnagyobb újítóját, Oravecz Imrét köszöntik 80. születésnapja alkalmából, decemberben pedig a Margó-díjas Visky András élettörténetében mélyülhetnek el az irodalom szerelmesei.
 
Oravecz Imre a hazai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője. 1972-ben megjelent, Héj című első kötetétől kezdve Tandori Dezső, Orbán Ottó és Petri György mellett a nagy lírai megújulás részese volt. Az idén nyolcvanéves író november 28-án életművének legfontosabb állomásait veszi sorra kollégájával, Szilasi Lászlóval. Az est során Molnár Piroska, Fekete Ernő és Kaszás Gergő színművészek tolmácsolásában hangzanak el Oravecz-részletek, amelyek Balog József zongoraművész játékával egészülnek ki.

A tavalyi év egyik legnagyobb szépirodalmi szenzációja kétségkívül Visky András költő, író, dramaturg nevéhez fűződik. Kitelepítés című remekművében gyerekszemmel ismerjük meg egy szovjet mintára létrehozott román munkatábor hétköznapjait. Regényével nem csupán saját pályája eddigi legkiemelkedőbb alkotását, hanem a kortárs magyar irodalom időtálló, maradandó művét hozta létre. A decemberi Literárium-esten az idén Margó-díjjal jutalmazott szerző azon történeteit ismerhetjük meg, melyek a könyvbe nem kerültek bele. Az elbeszélések Hegedűs D. Géza színművész és Darvas Kristóf zongoraművész közreműködésének köszönhetően új megközelítést is kapnak.

Visky András (forrás: Müpa)Visky András (forrás: Müpa)

Szabó T. Anna megkerülhetetlen szerző a kortárs magyar irodalom rajongói számára, összegyűjtött és új verseit nemrégiben közreadó, Vagyok című kötetével ismét bebizonyította, hogy megérdemelt a helye a magyar irodalom élvonalában. Mivel Szabó T. Anna is a hangszerek szerelmese, nem meglepő, hogy a márciusi esten az irodalom mellett helyet kap a zene is: Sodró Eliza színművészhez Dés András ütőhangszeres művész és Barcza-Horváth József bőgős is csatlakozik.

Szabó T. Anna (fotó: Dragomán György)Szabó T. Anna (fotó: Dragomán György)

Májusban az irodalom és a zene kapcsolata köré épülnek az #olvasniszabad programjai. Először Beck Zoltán Artisjus-díjas dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója járja körbe a témát egy beszélgetés keretében. Az estet pedig Szendrői Csaba, valamint Tóth András duója, a Felefánt koncertje zárja az Elefánt zenekar jól ismert dalaival. A programok előtt az esemény házigazdája, Szendrői Csaba invitálja közös olvasásra a közönséget a Fesztivál Színház színpadán az #olvasniszabad – Hozz magaddal olvasnivalót! keretein belül.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb pályakezdését tudhatja magáénak Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem című regényével 2018-ban szinte egyik napról a másikra vált Magyarország egyik legnépszerűbb írójává. Júniusban Levelek nélkül hozta című második regénye kapcsán érkezik a Müpába, ahol többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen viselkedni.
 
A Literárium és a Literárium Extra programjairól további részletek: ITT.
 
Lásd még:

Sosem hallott háttértörténeteket is megismerhetünk a Müpa új podcastsorozatában

Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok is fellépnek jövőre a Müpában

Nyitókép: Oravecz Imre (fotó: Szilágyi Lenke)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!