by MTI/artisbusiness.hu 2021. ápr 05.

Pályaműveket várnak a Bujtor István Filmfesztiválra

A fesztivált augusztus 19-e és 22-e között rendezik meg Balatonszemesen, az alkotók, műhelyek, stúdiók május 15-éig nevezhetnek be a versenyprogramba.

A seregszemlére az elmúlt években több száz filmes produkciót neveztek be, és hagyományosan sok ezer vendég kíváncsi a programokra – mondta a főszervező Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumának elnöke, Lutter Imre. A Bujtor István-díj mellett milliós díjazás várja a filmes alkotókat, produkciós cégeket, filmgyártókat.

A versenyprogramba egyéni alkotók és stábok, műhelyek egyaránt benevezhetik alkotásaikat több kategóriában. Pályázni 2020. január 1-je után elkészült vagy korábbi, de még be nem mutatott fikciós rövid és egész estés játékfilmekkel, dokumentum- és ismeretterjesztő filmekkel, animációs alkotásokkal, valamint versfilmekkel lehet.

A szervezők – Bujtor István szellemiségét szem előtt tartva – olyan filmeket várnak, amelyek a humor eszközével élnek, vagy cselekményük drámai fordulatokban bővelkedik, valamilyen rejtélyt, bűnügyet, titkot dolgoznak fel, de költészeti alkotások, balladák, költői életművet feldolgozó produkciók is benevezhetők. Az egyes műfaji kategóriák legjobbjai egymillió forintos összdíjazásban és Bujtor István-díjban részesülnek.

A fesztivál fővédnöke Bujtor Judit, Bujtor István özvegye, igazgatója Lutter Imre Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer.

A szervezők jelezték, hogy amennyiben a járványhelyzet indokolja, a seregszemlét kísérőprogramok nélkül, online térben rendezik meg, „azonban az elsődleges cél a valós, vörös szőnyeges közönségtalálkozó megvalósítása nyár végi fesztiválhangulatban”.

A nevezési feltételekről bővebben a fesztivál honlapján és a Latinovits Alapítvány Facebook-oldalán olvashatnak.

A kép forrása: fidelio.hu