by artisbusiness.hu 2021. aug 18.

Remény és kiútkeresés

A buszmegállós novellapályázat idei nyertes történetei

Negyedjére is kihirdették a JCDecaux népszerű novellapályázatának nyerteseit, akiknek alkotásai a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein olvashatók majd országszerte. Az Álljon meg egy novellára! irodalmi verseny a járványhelyzet miatti kényszerszünet után 2021-ben új lendületet kapott, és a Magyar Telekom kiemelt támogatásával különleges, digitális „lábbal” bővült.

Évről évre több ezer novella érkezik a JCDecaux immár hagyományosnak mondható novellapályázatára. Az alkotók lelkesedését a koronavírus-járvány sem törte meg: idén több mint háromezer írás közül választotta ki a zsűri a húsz legjobbat, melyek most először nem csak a megállók plakátfelületein, hanem YouTube- és podcast-sorozat formájában is megelevenednek.

A korábbi évekhez hasonlóan sok pályázat szólt a szerelemről, a szülő–gyermek viszonyról és a személyes útkeresésről, de rengetegen merítettek a járványhelyzethez kapcsolódó élményeikből is. A zsűri elnöke idén is a József Attila-díjas Grecsó Krisztián volt, aki Vecsei H Miklós Junior Príma-díjas színművésszel és Szabó Melindával, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével hirdette ki a nyerteseket.

Samu Tímea, Vörös Szabolcs Gergelyné Lukács Andrea, Vecsei H Miklós, Szabó Melinda és Grecsó Krisztián

„Az idei történetek talán minden eddiginél jobban reflektálnak a jelenkor aktualitásaira: megjelenik bennük a fiktív világban való létezés, a kiútkeresés és a remény motívuma is. Nagyon jó látni, hogy az irodalom által hangot kaphatnak ezek a közös társadalmi tapasztalatok, és a plakátokat olvasva minél többen rádöbbenhetünk arra, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel” – összegezte tapasztalatait Grecsó Krisztián.

Az első díjat és az azzal járó 300 ezer forintot a Ha marad valami utánam című novella szerzője, F. Tóth Gergely nyerte, aki néhány éve kezdett írni, és versekkel is kísérletezik. A második helyért járó 200 ezer forintot az Első ajtó című novellának ítélte a zsűri. Írója Vörös Szabolcs Gergelyné Lukács Andrea, Redelle, aki négy lány anyukájaként szabadidejében újságíróként, bloggerként tevékenykedik. A harmadik helyen Török Ábel ELTE-n klasszika-filológia szakos hallgató Szemem színei című alkotása végzett.

A novellapályázatnak több visszatérő shortlistese is van: 2018-ban Ecsédi Orsolya nyerte a fődíjat Lakásétterem című írásával, idén pedig két műve, a Szőr és az Apokaliptikus tréner is bekerültek a legjobbak közé. Pölczman Péter novellái szintén évről évre a zsűri kedvencei között szerepelnek: 2019-ben harmadik helyezett lett a Várandósságmenedzser című művével, 2021-ben pedig Minden című írása fog megjelenni a plakátokon.

Idén a novellapályázat digitális kiterjesztést kap, így a legjobb alkotások még szélesebb közönségréteghez juthatnak el. A húsz döntős novellából podcast- és videósorozat készül Vecsei H Miklós, Kiss Flóra és Pesák Ádám színművészek előadásában, a kihelyezett plakátok pedig izgalmas AR-technológiával kelnek majd életre szeptembertől. „A kultúra, az irodalom univerzális értékeket képvisel, csak a fogyasztási szokások alakulnak át minden korban” – mondja Samu Tímea, a JCDecaux Hungary out-of-home médiacég vezérigazgatója. „A podcast formátummal szeretnénk elérni, hogy ne csak a megállóban várakozva töltsünk el öt percet kortárs szépirodalommal, hanem akár utazás közben is, két megálló között.”


Vecsei H Miklós

A Telekom idén egy speciális különdíjjal színesítette a mezőnyt: a MagentaKraft mentorprogramja Párkányi Kornéliát karolta fel, akinek Online című novellájában egy autista kisfiú online oktatásra való átállásának megható története rajzolódik ki. „Nagyszerű novellákat olvashattunk ebben az évben is, és külön öröm, hogy egyre több történetben jelenik meg a digitális optimizmus és a digitális világ lehetőségeinek felismerése. A Telekom elkötelezett abban, hogy segítse a jó ötletekkel teli, önmagukat megmutatni vágyó, a legtöbb esetben pályájuk elején álló fiatalokat – hogy elindulhassanak azon az úton, amelyet megálmodtak maguknak. Mi pedig megálmodtuk nekik ehhez a MagentaKraftot, melyben most Mécs Anna írónő irányítása alatt segítjük a győztesünket írói karrierjének beindításában.” – tette hozzá Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Grecsó Krisztián, Samu Tímea, Szabó Melinda, Párkányi Kornélia és Vecsei H Miklós

A JCDecaux idén is közönségszavazásra buzdítja az utazó- és az olvasóközönséget a pályázat weboldalán. Szavazni lehet az egyéni kedvencre a zsűri által húsz legjobbnak ítélt novella közül, hogy a legtöbb voksot kapó novella szerzője legyen a közönségdíjas. Az alkotásokra ezen a linken lehet szavazni.

Nyitókép: Grecsó Krisztián, Samu Tímea, F. Tóth Gergely és Vecsei H Miklós