by artisbusiness.hu 2021. szept 20.

Roma Hősök – Európai drámák

„A kötet darabjai az európai drámairodalom részei. A következő lépés az lehetne, hogy a roma drámaköteteket együttműködések kövessék.”

Az európai kultúra napján, szeptember 20-án mutatja be a Független Színház Magyarország a Roma Hősök – Öt európai dráma – kötet második részét a Goethe Intézetben.

Európa legnagyobb etnikai kisebbségének történeteit, színházát alig ismerjük, pedig a kontinens számos országában sok évtizede jelen vannak. A kötetben öt különböző országból származó történet kapott helyet. A könyvben keleti és nyugati történeteket egyaránt megismerhetünk – a második világháborútól a koronavírus-járvány idejéig, A drámák roma hősök történetét dolgozzák fel. A bemutatón a kötet darabjainak egyes részleteit is megidézik.

A Roma hősök sorozat második kötetében – a korábban megjelent monodrámák után – többszereplős történeteket ismerhetünk meg roma írók tollából. A drámák az elmúlt nyolcvan év eseményeit társadalmi jelenségeit dolgozzák fel. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél több olvasóhoz eljussanak a történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik. A kihívások minden korban és helyzetben mások, ahogy az ezekkel szembesülő roma hősök is eltérőek. Ami közös bennük: vállalják magukat, és szembeszállnak azzal a sorssal, amit mások szántak nekik.

„A kötet darabjai az európai drámairodalom részei. A következő lépés az lehetne, hogy a roma drámaköteteket együttműködések kövessék: a roma alkotók megjelenjenek a mainstream színházi kiadványokban és színházakban. Ennek a válogatásnak az olvasásával és terjesztésével nemcsak nagyszerű műveket és új világokat ismerhetünk meg, de ezt a küzdelmet is támogathatjuk.” – olvasható Herczog Noémi bevezetőjében.

A bemutató helyszíne: 1092 Budapest, Ráday u. 58.,
időpontja: 2021. szeptember 20. 18:00-19:30

Részletes program a Goethe Intézet honlapján. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: info@independenttheater.hu

A rendezvényt online is közvetítik.

További információk a kötetről ITT.

 
Roma hősök program

A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Ezzel felhívják a figyelmet a roma színház értékeire, a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat képzett kortárs trénerek és fiatalok workshop formában népszerűsítik, ami már egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból megjelentették a világ első, majd második roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból roma színházi fotótárlat készült.

Bővebb információ a társulatról a honlapjukon érhető el.