by artisbusiness.hu 2023. Aug 22.

Sándor Pál-filmhét a felújított Art+ Cinema művészmoziban

A sorozat első filmje kereken ötvenéves.

A Pannónia Movie Kft. üzemeltetésében újranyitott Art+ cinema Jancsó termében 2023. augusztus 24-étől 28-áig naponta 19:00 órai kezdettel egy-egy emlékezetes Sándor Pál-filmet vetítenek. 24-én a Régi idők focija (1973), 25-én a Szabadíts meg a gonosztól! (1978), 26-án a Szerencsés Dániel (1982), 27-én a Ripacsok (1981), 28-án pedig a Miss Arizona (1988) látható.

Sándor Pál Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer 1939-ben született. Érettségi után a filmgyárba került, ahol laboránsként és felvételvezetőként dolgozott. 1959-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Herskó János osztályában végzett 1964-ben. 24 rangos nemzetközi szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a berlini Ezüst Medve, a cannes-i Fipresci-díj, a chicagói Ezüst Hugo és a Karlovy Vary-i Kritikusok-díja.

Első játékfilmje, a Bohóc a falon (1967) a magyar filmtörténetben elsőként szólította meg a helyüket és identitásukat kereső tizenéveseket. Hat évtizedes pályafutása során közel 40 film gyártásában vett részt. Az Ezüst Medve díjat Herkulesfürdői emlék (1977) című filmjéért kapta, a Vándorszínészek (2018) elnyerte a Várnai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Aphroditét. Producerként többek között a 2013-as A nagy füzet című Karlovy Vary-i fődíjas Szász János-filmet jegyzi.

A Régi idők focija Mándy Iván A pálya szélén című regénye nyomán készült. Emblematikus figurája Minarik Ede mosodás, aki egy deheroizáló korban mindenáron közösséggé akarja kovácsolni az amatőr futballcsapat tagjait. Szállóigévé lett mondata: „Kell egy csapat!”

A szintén Mándy-műveken, a Mélyvíz című musicalen és az Utcák című novellán alapuló Szabadíts meg a gonosztól! egy 1944 telén széthulló család története.

A Mezei András-írás ihlette Szerencsés Dániel 1956-ban játszódik, központi motívuma a „Menni vagy maradni?” kérdése. A két fiatal főhős mintha egyetlen, hasadt személyiség lenne, s az egyiknek el kell pusztulnia, hogy a másik élhessen.

A Kern András és Garas Dezső megformálta Ripacsok ketten adnak ki egyetlen figurát. Stock Ede és Salamon András két régi jó barát. Közös kabarészámukkal évek óta nagy sikert aratnak. András azonban váratlanul lecseréli Edét egy fiatal táncosnőre. Ezért a két barát ellenséggé válik. 

A kalandokban bővelkedő, világsztárokat felvonultató Miss Arizona cselekménye 1920 és 1944 között játszódik. megtűzdelt, nagy ívű történelmi tabló.Miss Arizona cselekménye 1920 és 1944 között játszódik.

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Sándor Pál (forrás: Nemzeti Filmintézet)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!