by artisbusiness.hu 2023. Aug 15.

Sergio Leone-filmhetet rendeznek a Cinema MOM Moziban

A rendezőtől hat klasszikus westernt láthat a nagyközönség augusztus 24. és 29. között.

A Pannonia Entertainment közleménye szerint a filmklasszikusokat többnyire eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, egyedül Terence Hill Nevem: Senki című filmjét játsszák szinkronizálva.

Augusztus 24-én a Dollár-trilógia nyitányával indul a vetítéssorozat: az 1964-es Egy maréknyi dollárért című filmet játsszák Clint Eastwooddal a főszerepben, Ennio Morricone zenéjével. A Spanyolországban forgatott olasz alkotást 4K-s felbontásban láthatják a nézők. Külön filmtörténeti érdekesség, hogy a Vissza a jövőbe 2. alternatív 1985-jében ezt a filmet nézi Biff a fürdőző lányokkal, amikor a betoppanó Marty kikapcsolja a TV-t – majd az elcsípett jelenet később életmentő fontosságú lesz számára a trilógiazáróban. Az Egy maréknyi dollárért bandaháborús története felvezeti a későbbi komplexebb sztorikat.

Augusztus 25-én az 1965-ben készült Pár dollárral többért című alkotást vetítik: a bandaháborút itt egy bankrablást tervezgető szökevény utáni hajsza váltja föl, ám az ikonikus spanyol helyszínek megmaradtak. Az itt látható díszletvárost a stáb meghagyta és a következő évtizedben még számtalan más produkció is használta: a helyszín azóta parklátványosságként üzemel, de még a 2010-es évek elején is rögzítettek ott jeleneteket.

Augusztus 26-án a Volt egyszer egy vadnyugat című film kerül a vászonra Henry Fonda és Charles Bronson főszereplésével. Az 1968-as klasszikust szintén 4K-s verzióban vetítik. A történet során a Harmonika becenevű férfi bosszút forral Frank ellen, aki eközben főnöke utasítására próbálja megszerezni a McBain család földjét, hogy a kiépülő vasút ott is áthaladhasson.

Augusztus 27-én a Dollár-trilógia harmadik filmjét, az 1966-os A Jó, a Rossz és a Csúf című westernt láthatja a közönség, augusztus 28-án pedig az Egy marék dinamit című filmet 1971-ből. Ez a Volt egyszer egy vadnyugat spirituális, tematikai és zenei folytatása, Leone Amerika-trilógiájának középső darabja, amelyben egy csavargó tolvaj és egy német tulajdonú bányában robbantgató egykori ír forradalmár terveznek bankot rabolni, azonban pénz helyett valami egészen másba botlanak. 

A filmhét utolsó napján, augusztus 29-én Terence Hill Nevem: Senki című klasszikusát vetítik. Az 1973-as alkotást Leone producerként felügyelte, a zeneszerző pedig szintén Ennio Morricone volt.

Lásd még:

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Sergio Leone (forrás: imdb.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!