by artisbusiness.hu 2023. May 24.

„Sírva-nevetős szeánsszal” búcsúzik a Tünet Együttes

Június 13-án 18 órától utoljára várja a közönséget a Tünet Együttes a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A húsz év után megszűnő független előadóművészeti társulat Tünet Búcsú című programján bebarangolható a Tünet múltja a Trafó tereiben, ahol fotó-rulett, filmvetítések és tárgy installációk várják a látogatókat. Aki szeretne, szelfizhet a Priznic-ágyban, a Tünet tagjai bábáskodásával újjászülethet, valamint kipróbálhatja a Burok-készítést és a Szeánsz-fakanálpörgetést. 20 órakor a nagyteremben veszi kezdetét a „sírva-nevetős szeánsz”.

Az együttes művészeti vezetője, Szabó Réka február 21-én búcsúlevélben jelentette be, hogy a Tünet Együttes „hibernálja magát”, és lezár egy korszakot: 

„Az elmúlt évek alatt tele lettem keserűséggel, frusztrációval és önváddal is, mert nem voltam már képes jól működni, kimerültem, leértem a gödör aljára. Most épp felfelé tartok. Teret kell nyissak magamban, magam körül. Nem tudom, nem akarom folytatni jelen körülmények között a társulat napi szintű működtetésének szélmalomharcát. Nem akarok vezető, munkáltató lenni olyan helyzetben, amelyben lehetetlen felelősséget vállalni” – olvasható a nyílt levélben

fotó: Kasza Gáborfotó: Kasza Gábor

A lezárás részeként tervezik, hogy kiadják a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felveszik és elérhetővé teszik a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is létrehoznak. 

Addig még látható lesz A tünetegyüttes – avagy a függetlenek tündöklése és című előadás május 25-én és június 9-én az Örkény Stúdióban. A Burok utolsó előadását a MU Színházban tartják június 7-én. A létezés eufóriája című dokumentumfilmet is újra műsorára tűzi a Toldi Mozi, június 1-én közönségtalálkozóval egybekötve.

„Sok-sok valaha volt Tünetessel és Valcz Péter „színházesztéta-professzorral” próbáljuk megfejteni, hogy mi a Tünet Együttes titka. Jó volna végre definiálnunk magunkat, mielőtt megszűnünk. És a végén... igen. Majd buli hajnalig, Varga Vince adja a talpalávalót” – mondta a társulat művészeti vezetője, Szabó Réka. 

Bővebb információ ITT.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Szabó Réka (fotó: Dányi Viktória) 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!