by artisbusiness.hu 2023. Sep 02.

Szeptember 3-áig lehet jelentkezni a Katona József Színház Behívó projektjébe

A Behívó program alkotóközössége évente a Katona repertoárjához kapcsolódó egy-egy téma, szöveg köré építi előadásait.

Az előző évadok eredményeire és tapasztalataira építve a Behívó idén ősszel is elindítja hosszú távú, a tanév végéig tartó színház-pedagógiai projektjét a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben – írja Facebook-oldalán a Katona József Színház.

Az alkotófolyamat közben fontos az önreflexió, a kutatómunka, a társadalmi problémákra való nyitottság, a színházi formákkal való kísérletezés. A többéves munka során a fiatalok megtanulják olvasni és beszélni a színház nyelvét, a projektek során átélik a színház társadalomformáló erejét.

Forrás: a Katona József Színház Behívó című projektjének Facebook-oldalaForrás: a Katona József Színház Behívó című projektjének Facebook-oldala

A felhívás szerint a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben élő lányok és fiatal vagy kevésbé fiatal „külsősök” egy csoportjával heti rendszerességgel játszanak, beszélgetnek, közösséget építenek, színházi formákkal ismerkednek.

„Történeteket mesélünk, majd performatív formákat keresünk hozzájuk. Célunk az ismerkedés egymás világaival, az együtt gondolkodás és a közös alkotás. A projekt végén (várhatóan 2024. április-május) az évad közben született jelenetekből, videós és zenés anyagokból bemutatót tervezünk, amelyet mind az Intézetben, mind a Színházban közönség elé állítunk. A készülő projektbemutatónak még sem témája, sem címe nincs, mivel a személyes történetekből, a közösen megfogalmazott kérdésekből szeretnének kiindulni” – olvasható a bejegyzésben.

A projekt mentorai: Koltay Dorottya Szonja, Vági Eszter és a Katona társulatának több tagja.

Olyanok jelentkezését is várják, akiket érdekelnek a fenti témák, szívesen vannak közösségben, nyitott és elfogadó személyiségnek tartják magukat, már nem középiskolások és szakmai tanulási lehetőséget is látnak a projektben, vagyis, ha szociális, társadalomtudományi, pszichológiai, színházi-drámás tanulmányokat folytat a jelentkező. Kivételesen csak nőnemű jelentkezőket várnak, mivel az intézmény jellege miatt nem tudják bevonni a férfiakat.

A jelentkezés határideje: szeptember 3., vasárnap éjfél

Forrás: a Katona József Színház Behívó című projektjének Facebook-oldalaForrás: a Katona József Színház Behívó című projektjének Facebook-oldala

Emellett szeptember végén többféle programmal is várják a Behívó munkája iránt érdeklődőket. Szeptember 27-én 16:30 órától a Sufniban lesz megtekinthető a Kivonulás című Katona Klubos előadás.

Szeptember 28-án 16:00-tól színházi tréninget tartanak felnőtteknek a színház próbatermében (Haris köz 5.). Várják mindazok jelentkezését, aki szívesen kipróbálnának néhány színházi játékot társulatuk egyik tagjának vezetésével. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Szintén szeptember 28-án, 18 és 20 óra között a Katona programjai iránt érdeklődő pedagógusokat várják. próbatermükben egy közös workshop keretében nyújtanak betekintést munkájukba, módszereikbe, és áttekintést adnak idei iskolai kínálatukról is.

További információ: ITT és ITT.

Lásd még:

„Magánszínházként kell gondolkodnunk”

A Katona József Színház és a Mastercard zöld tippjei

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása a Katona József Színház Behívó című projektjének Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!