by MTI/artisbusiness.hu 2021. Apr 04.

Tavaly több mint egy évszázadnyi látogatás maradt el a múzeumokban

A múzeumok összesen mintegy negyvenegyezer napig voltak zárva a pandémia miatt.

Habár gazdasági értelemben világszerte az előadóművészek és a produkcióiknak otthont adó intézmények sínylették meg leginkább az elmúlt évet, a múzeumok is a vesztesek közé tartoznak: hetvenhét százalékkal csökkent látogatóik száma – írja az MTI a The Art Newspaper nyomán.

Leonardo da Vinci Mona Lisáját hagyományosan több mint kilencmillióan nézik meg évente, a New York-i Metropolitan Múzeumban pedig a divatintézet éves kiállításának tavaszi megnyitására félmilliónyian kíváncsiak. 2020 azonban cseppet sem volt átlagos év a globális koronavírus-járvány miatt. A The Art Newspaper felmérése szerint míg 2019-ben a száz legnagyobb múzeum kétszázharminc-millió vendéget fogadott, addig tavaly csak ötvennégymilliót, mivel a legtöbb intézményt hosszú időszakokra zárva kellett tartani.

A párizsi Louvre könyvelhette el a legtöbb látogatót tavaly. A Leonardo-kiállítást egy nap alatt több mint tízezren tekintették meg. Összességében egész évben kétmillió-hétszázezer látogató kereste fel a múzeumot, ami hetvenkét százalékkal kevesebb az előző évi látogatottságnál.

A londoni Tate Modernben, amely szakaszosan, de fél évig zárva volt, hetvenhét százalékkal kevesebb látogató fordult meg, létszámuk egymillió-négyszázezerre esett vissza. A British Múzeum nyolcvanszázalékos visszaeséssel, egymillió-kétszázhetvenezres látogatószámmal zárta az évet, a New York-i Metropolitan Múzeum pedig nyolcvanhárom százalékkal kevesebb vendéget, egymillió-százhúszezret fogadott.

A múzeumok összesen mintegy negyvenegyezer napig voltak zárva, vagyis tavaly több mint egy évszázadnyi látogatás maradt el.

A művészeti folyóirat felmérése szerint a második legnépszerűbb múzeum tavaly a pekingi Kínai Nemzeti Múzeum volt egymillió-hatszázezer látogatóval. Az intézményt január 25-én három hónapra bezárták, és kinyitása után is tizedére csökkentették a befogadható nézők számát: napi harmincezer látogató helyett csak háromezer juthatott be. Augusztusra ezt a radikális kapacitáscsökkentést fokozatosan mérsékelték, akkor már napi nyolcezer látogatót engedtek be.

Ázsia második leglátogatottabb múzeuma 2020-ban a szintén hónapokra bezárt japán Kanazava XXI. századi Kortárs Művészeti Múzeuma volt kilencszáz-hetvenegyezer látogatóval.

Lásd még: Neves márkákkal működik együtt a Louvre

Kép: A Mona Lisa előtt (forrás: Facebook)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!