by artisbusiness.hu 2023. Mar 06.

Tavaszi lendületben a Fesztiválzenekar

Viharos érzelmek, csínyek és csábítás a Müpában, száz metronóm és oroszlánbőgés a Zeneakadémián.

Egy igazi zongorista legenda, Rudolf Buchbinder, korunk egyik legnagyobb csellistája, Perényi Miklós és Az Év Zenekarának választott Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Fischer Iván a garancia a BFZ márciusi programjának minőségére. A BFZ jubileumi, 40. évadának teljes koncertprogramját március 9-én hozzák nyilvánosságra.

Rudolf Buchbinder (fotó: BFZ)Rudolf Buchbinder (fotó: BFZ)

A március 9-i, 10-i és 11-i hangversenyeken Dohnányi táncszínpadra megálmodott Szimfonikus percei, Robert Schumann egyetlen befejezett, lírai hangulatú zongoraversenye és Richard Strauss legcsábítóbb művei hangoznak el a Müpában: a Don Juan és a Till Eulenspiegel vidám csínyjei mellett a Hétfátyoltáncban gyönyörködhetünk a Salome című operából. A zongoraversenyt Rudolf Buchbinder játssza, akinek sziporkázó spontaneitása, szellemessége és muzikalitása legendás. A zongoraművész több mint hatvan éve van a pályán, koncertjein természetesen ötvöződik hagyomány és innováció. A zenekart Fischer Iván vezényli.

Mezzo TV és európai turné

A 25. születésnapját ünneplő francia Mezzo TV-n márciusban a Fesztiválzenekar lesz a hónap egyik kiemelt művésztársulata, március közepén pedig grandiózus, hétállomásos európai turnéra indul a BFZ a fenti Dohnányi-Schumann-Strauss programmal, de a Beethoven-interpretációiról híres Rudolf Buchbinder a szerző 4. zongoraversenyét is eljátssza majd. Az együttes Berlin, Alicante, Madrid, Luxembourg, München, Lugano és Párizs nívós koncerttermeiben lép fel.

Perényi Miklós (fotó: BFZ)Perényi Miklós (fotó: BFZ)

Ligeti100

A BFZ március 28-án szerzői esttel tiszteleg a Zeneakadémián a 2023-ban száz éve született Ligeti György előtt, akinek válogatott műveit a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes alapító tagja, Rácz Zoltán vezényli. A koncerten fellép korunk egyik legnagyobb csellistája, Perényi Miklós és a mezzoszoprán Károlyi Katalin is, aki már a Síppal, dobbal, nádihegedűvel című darab 2000-es bemutatóján is közreműködött. 

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Fischer Iván (fotó: BFZ )

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!