by artisbusiness.hu 2023. Mar 02.

Több alkotó is elkíséri filmjét a Frankofón Filmnapokra

A Kontinensek sodrában rendezője, és a Jöttem, szóltam, visszamennék rendezője és két főszereplője közönségtalálkozót tart a vetítések után.

A 13. Frankofón Filmnapok keretében március 2. és április 4. között Budapesten és vidéken 26 filmet láthat a közönség. A francia nyelvterület sokszínűségét hangsúlyozzák a belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci, tunéziai alkotások, ezen kívül egy magyar film, A berni követ is bekerült a programba. A filmet a rendező, Szász Attila mutatja be, aki a vetítés után beszélget a közönséggel és válaszol a kérdésekre.

A berni követA berni követ

Több filmnek lesz premier vetítése, közte a Merre jársz, Bojangles? a Vád, a Caravaggio árnyéka, a Szörnyetegek, vagy az Ártatlan című alkotásoké.

Március 5-én, az Urániában a Kontinensek sodrában (délen) (La dérive des continents, au sud) című svájci vígjáték vetítése után a film rendezője, Lionel Baier válaszol a közönség kérdéseire.

Kontinensek sodrában (délen)Kontinensek sodrában (délen)

Március 7-én, a Francia Intézetben, a Jöttem, szóltam, visszamennék (Le visiteur du futur) című film vetítése előtt François Descraques rendező Florent Dorin és Enya Baroux főszereplők mesterkurzust, a vetítés után pedig közönségtalálkozót tartanak.

Közönségtalálkozók részletesen

Március 11-én, a Toldi moziban hip-hop táncversenyre várják a közönséget az MD Danse Company szervezésében, ahol a legjobbat 100.000 Ft-os nyereménnyel jutalmazzák.

A filmeket a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal. A Velencei, a Cannes-i, a Berlini és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából több film és díjnyertes alkotás is szerepel a kínálatban.

A 13. Frankofón Filmnapok részletes budapesti programja és Facebook-eseménye

Március 4. és április 4. között több vidéki városban – Debrecen, Pécs, Miskolc, Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza, Veszprém, Székesfehérvár, Jászberény, Balatonfüred, Sopron, Szolnok és Eger – mutatnak be egy szűkebb válogatást a filmnapok programjából.

Az április 4-ig tartó Frankofón fesztivál keretében több oktatási és egyesületi partner, az öt magyarországi Alliance française kulturális egyesület és a tíz francia két tanítási nyelvű iskola is részt vesz a kulturális programok szervezésében. Pásztón Slam-versenyt, Pécsett Frankofón Diák-Színjátszó fesztivált szerveznek, Budapesten pedig április 1-jén tartják a 23. Frankofón dalversenyt a Francia Intézetben.

A Frankofón Fesztivál programjai Budapesten:

MOZI
Frankofón Filmnapok – Toldi mozi, Francia lntézet, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema,

FRANKOFÓNIA NAPJA
Plantu, A véleménynyilvánítás szabadsága, egy közös jó – Francia lntézet

KONCERTEK
Rameau: Castor és Pollux (első változat, 1737) - koncertszerű előadás – MÜPA
Jazzdor Strasbourg - Budaoest – BMC / Opus Jazz Club
Budapest Saxophone Days – Zeneakadémia
Lyre Le Temps – A38 Hajó

SZÍNHÁZ
Emlékszem „Az Ég messze van, a Föld is", Aurélien Bory / Mladen Materic – Trafó

IRODALOM:
Egy könyv egy bor est – Latitudes Könyvesbolt
Éjjel minden vér fekete, könyvbemutató – Francia lntézet, Médiatár
Beszélgetés Kenan Görgün belga szerzővel – Latitudes Könyvesbolt

SPORT
Világ körüli váltófutás – Francia lntézet

VERSENY:
Frankofón dalverseny – Francia lntézet

A fesztivál programjai vidéken:

  • Karaokeverseny, Petőfi Sándor Gimnázium, Aszód – 03.04.
  • Slamverseny, Mikszáth Kálmán Gimnázium, Pásztó – 03.16.
  • Frankofón gimnáziumok színházi fesztiválja, Pécs – 03.23–26.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Képek: A 13. Frankofón Flmnapokon bemutatott filmek, Institut français, Budapest

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!