by artisbusiness.hu 2023. Feb 16.

Új helyszínen az Unokák és nagyszülők hangversenyei

Farsangi mulatság várja a gyerekeket a MÁV Szimfonikus Zenekarral 2023. február 18-án a terézvárosi Eötvös 10-ben.

A MÁV Szimfonikus Zenekar 1994-ben indította el ifjúsági koncertsorozatát Unokák és nagyszülők hangversenyei címmel, mely azóta is nagy sikernek örvend. Alapelve, hogy a gyerekek tapasztalják, milyen gyönyörű a szimfonikus zenekari hangzás, és megismerjék a klasszikus zeneirodalom remekműveit. A hangversenyeken a zene megértését szakértő műsorvezető is segíti.


Forrás: Máv Szimfonikus Zenekar/Steirer Máté

2023. február 18-án Saint-Saëns: Az állatok farsangja hangzik majd el. A farsangi mulatságra a gyerekek és a nagyszülők is hozhatnak olyan saját készítésű álarcokat, amelyek a kedvenc állataikat ábrázolják, vagy olyanokat, amelyek a műsorban elhangzó zeneműben szerepelnek. Az álarcok elkészítéséhez számos kreatív oldal kínál sablonokat.

Camille Saint-Saëns (1835-1921), aki nagy operák, szimfóniák és orgonaművek szerzője volt, írt egy vidám zeneművet Az állatok farsangja címmel, két zongorára és zenekarra. A képzeletbeli történet arról szól, hogy az oroszlán, az állatok királya egy nagy farsangi bálra hívja meg alattvalóit. A zenemű egyes részei ezeket az állatokat idézik meg, nagyon találóan és sokszor nagyon viccesen. Hallani lehet például a szamár iázását, a tyúkok kotkodácsolását, a madarak csicsergését, de felismerhetően ábrázolja a zene a hangtalan állatokat, például a halakat, a teknősbékát és a méltóságteljesen úszó hattyút is.

Forrás: Máv Szimfonikus Zenekar/Steirer Máté

A nagy „buli” résztvevői között olyan vendégek is vannak, akik nem is állatok, például az őskövületek, sőt a legkülönösebb A zongoristák című tétel. Az egyes szereplők bemutatása után, a mű utolsó tételében gyors és vidám tánczenét hallunk, amelyben szinte eldugva, de felismerhetően megjelennek mindazok a szereplők, akik előzőleg egyenként mutatkoztak be.

Az Eötvös 10-ben két előadás lesz: 10:30-kor és 15:30-kor.
Vezényel: Juhász Bence
Műsorvezető: Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus

A nyitókép forrása: Máv Szimfonikus Zenekar, fotó: Steirer Máté

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!