by artisbusiness.hu 2023. Feb 22.

Új kiállítás a Képzőn: Lián / Mester–tanítvány láncolatok

A tárlat 2023. február 23-ától március 23-áig látható.

A Lián kiállítás minden művészt egy-egy munkájával reprezentál, a látogatók a neveknél szereplő QR kód segítségével bővebb anyagot is találnak a művészről és életművéről.

A liánok felfutó, fás szárú kúszónövények. A lián nem élősködik a fatörzsön, amelybe kapaszkodik, viszont szüksége van a fatörzsre, hogy a fény közelébe jusson. A Lián / Mester–tanítvány láncolatok című kiállításon szereplő művek bizonyítják, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem egy ilyen 150 éves „fatörzs”, amelyen művészek mester–tanítvány szerkezetű, egyre burjánzóbb „liánzata” a tradíciót a folyamatos megújulás tükrében mutatja, egészen a jelenleg folyó alkotómunkáig.

Forrás: MKE

É. Kiss Piroska kurátor kiemelte: „A Lián című kiállítást megalapozó kutatásokat a Képzőművészeti Egyetem levéltári archívumában kezdtük meg, Fehér Virág és Fábián Luca, művészetelmélet szakos hallgatókkal. Rendkívül szerteágazó és alapos munkára volt szükség, tanulmányoztuk a fellelhető szakirodalmat, életrajzokat, katalógusokat, a korabeli szöveges és vizuális forrásokat. A mester-tanítvány kapcsolatok történetét személyes interjúkkal is kiegészítettük. Összességében elmondható, hogy bár a Lián kiállítás nem művészettörténeti és nem egyetemtörténeti tárlat, a keretek csupán néhány izgalmas mester–tanítvány szál végig vezetését teszik lehetővé, a kiállított alkotások bizonyítják, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a mindenkori kortárs képzőművészet igen erős pillére, fatörzse."

Forrás: MKE

A Képzőművészeti Egyetemen a kezdetektől működött a festő- és szobrászképzés, melynek történetében az intézményt érintő történelmi-, politikai-, szerkezeti változások ellenére is sikerült olyan végigvezethető, jelentős mester–tanítvány liánszálakat találni, mint a Székely Bertalan –Vaszary János – Hincz Gyula – Maurer Dóra – Chilf Mária – Hámori Anett és a Bernáth Aurél – Klimó Károly – Radák Eszter – Udvardy Emese ág.

A szobrászoknál a Stróbl Alajos – Bory Jenő – Szabó Iván – Körösényi Tamás és a Radnai Béla – Kisfaludi Srobl Zsigmond – Somogyi József – Kő Pál – Rabóczky Judit szálakat vittük végig. Ezek izgalmas kereszteződései is színesítik a képet.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a grafika oktatás liánzata jóval töredezettebb. A grafikát autonóm művészeti alkotásként fókuszba állító képzést Olgyai Viktor teremtette meg, munkáját tanítványa, Varga Nándor Lajos folytatta. Bortnyik Sándor vezetésével 1949-ben igazolt át az Iparművészetiről a Képzőművészeti Főiskolára Hincz Gyula, Kádár György, Koffán Károly és Konecsni György. Az új tanszék vezetését Ék Sándorra bízták. Azóta a képgrafika és a tervezőgrafika területén is folyamatos a magas színvonalú a képzés, olyan sűrűn kereszteződő, de jól követhető mester-tanítvány láncolatokkal, mint Raszler Károly – Szurcsik József – Eszik Alajos – Madácsy István – Dobó Bianka, vagy a tervezőgrafika területén Zelenák Crescencia – Molnár Kálmán – Felsmann Tamás – Lelkes László.


Forrás: MKE

Az alakrajz és anatómia oktatása a kezdetektől meghatározó eleme a Képzőművészeti Egyetem művészképzésének, de az Anatómia Tanszéken folyó alkotómunka nem írható le a hagyományos mester–tanítvány láncolatokkal. A ma már világhírű művészeti anatómia képzést Barcsay Jenő alapította, munkáját a tanszéken Patay László és Kiss Tibor folytatta. Kollégáik, utódaik munkáját a Lián kiállításon a perkátai ásatás során feltárt emberi maradványok arcrekonstrukciós rajzai mutatják be. A Kőnig Frigyes vezette program munkájában oktatók és hallgatók is részt vettek.

A Lián műtárgyai a Képzőművészeti Egyetem saját gyűjteményéből és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származnak, továbbá művészek, leszármazottak és hagyatékgondozó intézmények kölcsönzésének köszönhetőek. A kiállítás grafikai munkáit Hurai Adél tervezőgrafika-hallgató végezte.

Lián / Mester–tanítvány láncolatok kiállítás
2023. február 23. – március 23.
Megnyitó: 2023. február 23., csütörtök 18.00
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: MKE

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!