by MTI/artisbusiness.hu 2021. márc 04.

Új művészeti-irodalmi lapot alapítottak a Várad egykori munkatársai

„Az Újvárad nem csupán folytatása valaminek, hanem útkereső újrakezdés.”

Miután a Várad fenntartója, a romániai Bihar megyei önkormányzat megszüntette a lap önállóságát, Újvárad néven új folyóiratot indítottak útjára. 

A Várad volt szerkesztőségének tagjai által életre hívott Újvárad a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jelenik meg. A hatvannégy oldalas periodika a csíkszeredai Alutus nyomdában készül, bemutatóját – a Holnap Könyvek három új kiadványával együtt – március 8-án tartják Nagyváradon.

„Az Újvárad nem csupán folytatása valaminek, hanem útkereső újrakezdés. Próbája annak, hogy részben új szerepekben, új arcokkal képes-e ez a társaság arra, hogy egy hagyományos irodalmi-művészeti folyóirat erényeit tartalmában és formájában ötvözze egy képes hetilap formátumával, már ami a műfajok és a tipográfiai elemek használatát illeti. Mindezt olyan online felülettel, ami csak részben tükre a nyomtatott változatnak” – fogalmaz a szerkesztőség beköszönő cikke.

Az Újvárad első számának irodalmi rovatában többek között Markó Béla, Grecsó Krisztián, Láng Orsolya, Szántó T. Gábor, Molnár Krisztina Rita írásaiból, továbbá Mihók Tamás fordításában és ajánlásával Gellu Naum román költő verseiből olvashatnak. A Tandem rovat témája a magyar kultúra megmutatása és befogadása. Traian Ștef múltbeli váradi román–magyar irodalmi kapcsolatokat idéz fel, Boka László a nemrég gyanús körülmények közt előkerült József Attila-kézirat ügyének tanulságairól ír. Barabás Mártont, a szám képzőművészét Herczegh Máté írása, Bura Károly cigányprímás életének egy szakaszát Hajnáczky Tamás monográfia-részlete mutatja be. A társadalom rovatban emlékezetpolitikai stratégiákról ír Mayer Ágota, a kultúra rovatban Fekete Ágnes színművésszel beszélget Biró Árpád Levente, Bozsódi-Nagy Orsolya pedig a 121 éve épült Szigligeti Színház korabeli emlékkönyvének üzeneteit dolgozta fel. A kritika rovatban Bartha Réka egy rendhagyó sepsiszentgyörgyi színházi produkcióról, Hegyi Réka Dragomán György Főzőskönyvéről ír, Szűcs László a London művésznegyedébe kalauzoló Sárközi Mátyás-könyvet, míg Beretvás Gábor a Még egy kört mindenkinek című Vinterberg-filmet méltatja. Az Előhívás rovatban Kőrössi P. József hónapról hónapra a múltból hív majd elő egy-egy régi fotót a hozzá tartozó történettel, ezúttal az Ady Endre Irodalmi Kör 1975-ös marosvásárhelyi vizitjéről.

Az Újvárad főszerkesztője Szűcs László, vezető szerkesztői Kemenes Henriette és Tasnádi-Sáhy Péter. A lap hamarosan kapható a nagyobb erdélyi városok könyvesboltjaiban, illetve Budapesten és Debrecenben. Rövidesen indul honlapja, az ujvarad.ro is.

További információk itt olvashatók

Kép: A készülő Újvárad (forrás: erport.ro)