by artisbusiness.hu 2023. Sep 08.

Újjáéledhet a legendás Tranzit Art Café

– Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa nagylelkű mecénás tevékenységéről ismert.

Tizennyolc éven át vezette a legendás helyet, amely Újbuda egyik szimbólumává vált, és amely tavaly október elsején bezárni kényszerült. Egri Orsolya 2019-ben megkapta az Art is Business Díját  Forprofit mecénás kategóriában. A közelgő idei díjátadónk kapcsán, korábbi díjazottként arról kérdeztük, mi történt a tavalyi bezárás óta és milyen projekteken dolgozik jelenleg.  

Ahogy az egész magyar vendéglátóipart, a Tranzit Art Cafét sem kerülték el az anyagi problémák az elmúlt két évben: hiába küzdöttek a rezsiárak és az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével, a gazdasági nehézségek miatt kénytelenek voltak bezárni. „Azóta a kulturális részt próbálom életben tartani a csapatommal. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy továbbra is szervezünk eseményeket, kiállításokat és előadásokat. Szeptember 12-én és 13-án például a Proton Színház hozza el Reisz Gábor: Komolyan röhejes vagyok című darabját, amelyre hatalmas az érdeklődés. A Proton Színházzal kiemelkedően jó együttműködésben állunk, így a jövőben is otthont adunk majd előadásaiknak. Mivel a filmes szakma képviselőivel is jó kapcsolatot ápolunk, filmforgatások is zajlanak nálunk. Emellett civil egyesületnek is helyet biztosítunk, hogy fogyasztási kényszer nélkül tudjanak a tagok egymással találkozni, megbeszéléseket tartani” – mondja Egri Orsolya. 

A kávézó-galériában ugyan konyha nem üzemel már csaknem egy éve, azonban kiállításokat továbbra is szerveznek: szeptember 7-én nyílt a Metropolitan Egyetem hallgatói munkáiból A kocka el van vetve című tárlat, amelynek különlegessége, hogy az alkotókkal közvetlenül is lehet találkozni és beszélgetni. 

Egri Orsolya amellett, hogy a Tranzitot vezette, betegeket gondozott a Magyar Hospice Alapítványnál, ahol a szervezet létrehozójával, Polcz Alaine-nel dolgozott együtt. Ez a tevékenysége jóval régebbre nyúlik vissza: harminc éven át ápolt haldoklókat, azonban a kiégés miatt nemrég abbahagyta az ilyen jellegű munkát. „Polcz Alaine-t az egyik legnagyobb mecénásnak tartom, aki mindig csak adott. Az öröksége vitathatatlan, munkája máig ható: betegek és hozzátartozóik életét tette emberibbé. Az utolsó páciensem halála azonban nagyon megviselt, és úgy éreztem, kiégtem a három évtized alatt, így abbahagytam ezt a munkát. A kiégés szinte minden szakmát érint, még a kulturális területet is, de különösen a segítő szakmában dolgozókat. Jó lenne erről a szélesebb nyilvánosság bevonásával valódi társadalmi párbeszédet indítani. Ma is jelennek meg olyan kiváló könyvek, mint Polcz Alaine-től az Asszony a fronton. Szerintem ilyen Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve, ami rengeteg embert megérintett, és felbecsülhetetlen a pozitív hatása. Az irodalom, a kultúra ma is segít az élet megértésében, nehézségei feldolgozásában” – teszi hozzá. 

Fotó: FuniQFotó: FuniQ

Noha még csökkentett üzemmódban, a kulturális rész működtetésével igyekeznek fenntartani a Tranzitot, a tervek szerint a jövőben újraélesztik a helyet a vendéglátás révén is. „Úgy tűnik, egy csapattal sikerült megállapodni, így remélhetőleg hamarosan ismét kinyithatunk, de erről részleteket még nem árulnék el”.

Art is Business Díj 2023

Az Art is Business olyan értékteremtő és -megóvó platform, amely lehetőséget kínál arra, hogy a művészeti és az üzleti gondolkodók találkozzanak és együttműködéseket hozhassanak létre. Ennek egyik legfontosabb állomása az Art is Business Díj, amelyet 2019 óta hirdet meg azzal a szándékkal, hogy az adott év kiemelkedő cégeit, magánembereit és művészeti szereplőit elismerje.

Az előző években olyan magánemberek, vállalatok és városok érdemelték ki a díjat, mint Dinyés Dániel, Gergye Krisztián, Egri Orsolya, Horgas Eszter, Polgár András, Radnóti Zsuzsa, Rényi Andrea, a B.Braun Magyarország, a BMW Magyarország, az Intelligent Power Solutions, a KPMG, a Magyar Telekom, a Mastercard, a Vylyan Pincészet, Pécs és Nyíregyháza.

2023-ban a díj megújul, az eddigi pályázati és kiválasztási metódus frissül, a fókuszterület bővül; a díj odaítéléséről több szakterületet képviselő kuratórium dönt.

 

Lásd még: 

Kávéházsirató – Beszélgetés Egri Orsolyával, a Tranzit Art Café vezetőjével

„Amit morálisan helyesnek tartok, azt támogatom. Idővel, energiával, pénzzel”

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Egri Orsolya (fotó: Flanek Péter)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!