by artisbusiness.hu 2023. May 11.

Újra a régi fényében a Sziget

2023-ban újra fejlődési pályára állt a fesztivál, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz.

A látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság és a kényelmi szolgáltatások területén is megújul a Sziget Fesztivál. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új köntöst kap. Ami marad, az a kihagyhatatlan Sziget-feeling és a programok változatossága, a műfaji sokszínűség jegyében.

„A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban a két év kihagyás után tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a - sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket – mondta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. – Idén azonban újra fejlődési pályára állunk, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz.”

Több helyszín új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. Az ikonikusnak számító K-hídon 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén már – a fővárossal egyeztetve – remélhetőleg újra díszbe borul a Szabadság Szigetére vezető híd. Jelentős fejlesztés idén, hogy a vendégterekből eltűnnek a mobil WC-k, helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át. Ezek a blokkok nem csupán funkciójukban nyújtanak magasabb szintű kényelmi szolgáltatást, de látványvilágukban is illeszkednek a Sziget színes forgatagába.

A fesztivál területén kialakított blokkokban, food courtokban nagy hangsúlyt fektetnek a kényelmi szolgáltatásokra is. A gazdag hazai kínálat mellett – a hagyományos „fesztiválételeken” túl – a Sziget partnerei lesznek ismert és kedvelt éttermek és büfék is, bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők is elérhetik a nekik megfelelő ételeket. Minden vendéglátóhely kínálatában lennie kell minimum egy „budget food”-nak, aminek maximalizált ára 2500 Ft lesz. A food courtok üzemeltetésében kiemelt szempont a fenntarthatóság is: a vendéglátósok ennek megfelelően használhatnak étkészletet, csomagolóanyagot, alapanyagot, és nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékos megoldásokra és a hulladékgyűjtés módjára is.

Tovább folyik a fesztivál „zöldítése” más területeken is. Egyrészt minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. „Alapvetésünk, hogy a különböző járművek a lehető legkisebb mértékben zavarják a fesztiválozókat” – fogalmazott Kádár Tamás. Ennek érdekében idén egy új közlekedési tervet is készítettek a Sziget idejére. A III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt – védett flóra miatt – idén is lezárják.

A fesztiválélmény javítása érdekében a tavalyi, szokatlan szárazság miatti szállópornak is „hadat üzen” a Sziget szervezőcsapata. Egyrészt már korábban visszazöldítették a Szigetet, a folyamatos locsolást „szürkevízzel”, azaz a Duna vizével oldják meg, és egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon, így nem kerül por a levegőbe.

Szintén a vendégélményt javítják a Sziget területén kialakított, különböző szolgáltatásokat nyújtó kempingek. Alapvetően a két napnál hosszabb időre érkezők a Sziget egész – erre engedélyezett – területén felállíthatják a sátraikat, de aki ennél többre vágyik, azt várja a Siesta Kemping a Sziget észak-nyugati részén, ahonnan csak egy lépés a Sziget Beach by Tanqueray, de árnyas helyszínt nyújt a bejárathoz közeli Park Kemping is. A fesztivál keleti területén terül el a Sziget Ville, telepített szállásokkal, a Karaván Kempingbe pedig saját lakókocsikkal lehet érkezni. A Podpadopolis egy különleges kempingfalu, amely a hagyományos sátrak egy kiváló alternatívája, különböző szolgáltatásokkal. A Szigeten a legkülönbözőbb előre telepített szállások vehetők igénybe, amelyek mind remek alternatívát kínálnak a magunkkal hozott (és sokszor a fesztivál területén hagyott) sátrak helyett.

Továbbra is a K-híd utáni belső területen lesz a Sziget bejárata, és megmarad a tavaly bevezetett beengedő rendszer, illetve a kiengedés menete, melynek okán gyorsabb és biztonságosabb a nagy koncertekre érkezők távozása. „Tavaly három telt házas vagy közel telt házas napunk is volt, az akkor bevezetett rendszer jól vizsgázott. Idén szintén számítunk kiemelkedő napokra, immár a tavalyi pozitív tapasztalatok birtokában” – mondta a főszervező.

Alapvető cél volt, hogy kisebb karbonlábnyom mellett elkészülő ételeket kínáljanak a vendéglátóhelyek. Ennek érdekében a szervezők kampányt indítottak a vendéglátósok körében, aminek következtében a vendéglátó partnerek 80 százaléka legalább két vegetáriánus főételt fog kínálni, sőt negyven feletti lesz a vörös húst egyáltalán nem kínáló partnerek aránya. További cél volt, hogy a vendéglátósok minél nagyobb arányban használjanak magyar élelmiszert. Bevezettek egy hét pontból álló fenntarthatósági kritériumrendszert is, amiből legalább két kritériumnak minden vendéglátósnak meg kell felelnie.

Tavaly a fesztivál teljes hulladékának 42 százalékát hasznosították újra, az idei cél, hogy ez a mennyiség legalább 50 százalék legyen. Tovább folyik a munka a kempingezés hulladéktermelésének visszaszorításáért. Gyűjtik a fesztiválozók ezzel kapcsolatos videóüzenetben tett ígéreteit; sőt idén már külön kempingrészt is biztosítanak azoknak, akik hulladékmentes környezetben szeretnék tölteni az időt, és ezért vállalják az elköteleződést.

A DRINKiQ támogatásával három új, nagy kapacitású ivóvízállomást telepítenek a Szigetre: hűtött csapvizet tölthetnek kulacsaikba a látogatók, ezzel is csökkentve a PET palackok számát.

A Diageo és a Sziget idén is közösen hívja fel a figyelmet a tudatos, felelős alkoholfogyasztás fontosságára a DRINKiQ alkoholedukációs programmal, amelynek üzeneteivel a Sziget alkalmazásában, a Fesztivál Túlélési Kalauzban, továbbá a helyszínen hat különböző dizájnnal, üzenettel ellátott repoharakon és már az ivóvízpontokon is találkozhatnak a bulizók. A DRINKiQ.com oldalon egy kvíz mellett önértékelési tesztet és alkohollal kapcsolatos tényeket, hasznos információkat találhatnak a látogatók.

A fellépők meghívásánál idén is a hagyományos elvet követték, nagy világsztárokat és itthon még nem látott előadókat, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségeket is láthat a közönség. A Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek adnak helyet, akik egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is. A Nagyszínpadon, az Arénában, a Colosseumban és a Freedome-ban majd’ félszáz hazai zenei formációnak biztosítanak fellépési lehetőséget; a sort tovább gyarapítják a kisebb helyszínek fellépői.

Az EDM epicentruma idén is a Party Aréna, ahol naponta különböző nagy partybrandek mutatkoznak be. Az Európa Színpad új helyen, de változatlan lelkesedéssel és színes programkínálattal várja a látogatókat. Olyan (nem csak európai) formációk lépnek fel, akikről a szervezők úgy gondolják, hogy egy-két éven belül helyet kaphatnak a fesztivál nagyobb színpadainak programjában is. A fő cél a még nem befutott, de jó és újszerű zenekarok bemutatása. Fontos változás, hogy a programhelyszín idén átkerül egy nagyobb rétre, mert az eddigi koncertek sokkal több embert vonzottak, mint ahányan kényelmesen elfértek a színpad előző helyén.

A Sziget tavaly nagy sikerrel debütált új helyszíne a dropYard, ami az urban style-t képviseli a fesztiválon. Itt találhatók a break, a hip-hop és a rap stílusok legizgalmasabb előadói a világ szinte minden szegletéből. Hasonlóan a tavalyi évhez, ezúttal is a tánc és a mozgás uralja a színpad programját a délelőtti és a kora délutáni órákban, hogy aztán az este és az éjszaka az izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekről szóljon.

A koncertprogramban továbbra sem a legnagyobb sztárokra kell számítani, itt inkább csemegézni lehet a sok, itthon talán még ismeretlennek számító fellépő között, akik bizonyára idén is nagy tömegeket fognak megmozgatni.

A Global Village színpadára ezúttal is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig. A programban helyi sajátosságok, egyedi ritmusok, nyelvek és hangszerek sokasága található meg, miközben a zenei stílusok sora a hagyományos hangzásvilágtól egészen az elektronikus zenéig terjed. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat, de természetesen a koncertek sem maradnak el, így bármely napszakban lehet játszani, zenélni és táncolni. És hogy ne csak a zenéről szóljon a helyszín: Indiából érkezik a Circus Raj lélegzetelállító produkciója, hogy akrobatákkal, zenészekkel, kötéltáncosokkal és egy fakírral nyűgözzék le a közönséget. A merészség, a dráma, a tradicionális dallamok és a bravúrok színes ötvözete ez a show! A francia Archibald Caramantran társulat Congo Massa óriásbábjai is táncra hívnak, egy zsiráf, egy zebra és két gyönyörű madár kíséretében.

A tudatosság, a feltöltődés és a közösségi lét élvezetének tere lesz az idei Everness Chill Garden helyszín. Az Evernessia színpadon a nappali órákban a tudatosság, a fenntarthatóság és az önfejlesztés témakörébe tartozó előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a szervezők, este pedig a hangulathoz illő koncertek lesznek nemzetközi és magyar formációkkal.

A Sutra színpadon minden a mozgás körül forog majd, számos jógafajtát és önismereti táncot kipróbálhatnak az ide érkezők, mint például az acro jóga, a tantra flow vagy az astanga jóga. Zenei workshopokon lehet ismerkedni a csodálatos handpannal, a didzseriduval vagy akár a tradicionális magyar hangszerrel, a dorombbal. Az Everness helyszínt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki ki szeretne szakadni egy kicsit a fesztivál forgatagából és feltöltődésre vágyik.

A Miraculum közösségi terében a főszerep az alkotásé, a játéké, az izgalmas workshopoké és a minőségi együttlété.

A Szitizenek egyik legkedveltebb programhelyszíne, a Cirque du Sziget a már megszokott helyén, de ha lehet, még több és még színesebb kínálattal vár mindenkit. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban minden nap négy társulat előadása látható. Az ukrajnai háború elől a helyi cirkusziskolák hallgatói részben Budapestre, részben Prágába menekültek. A prágai Cirk La Putyka társulat vállalta a hozzájuk menekült fiatal akrobaták és növendékek művészeti képzését. A Boom Vol. 2. című előadásban cseh és ukrán fiatalok közösen lépnek színpadra, szakmai tudásuk bemutatása mellett pedig személyes történeteiket, tapasztalataikat is megosztják a nézőkkel.

A tavaly megújult Theatre-and-Dance Fields két szabadtéri színpaddal és sok-sok egyéb, a színházi réten megvalósuló programmal várja a kortárs tánc és színház iránt érdeklődő fesztiválozókat. 12 különböző országból érkeznek produkciók – többek között kubai, mozambiki, svájci, magyar, francia és olasz előadók lépnek fel minden nap déltől egészen a késő esti órákig.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Sziget talán legnagyobb színpada a sétáló utcaszínházaké, mivel a fesztivál egész területén felbukkanhatnak a produkcióik. A Szigetlakókat hét fantasztikus előadás várja, amelyek a látvány és a meglepetés mellett a közös élményekre helyezik a hangsúlyt, hiszen a társulatok vagy az általuk bemutatott varázslatos lények kapcsolatba lépnek a látogatókkal, sokszor éppen akkor, amikor a legkevésbé számítanak rá.

Negyedik alkalommal, megújult formában mutatkoznak be az élőszobrok a Sziget Fesztiválon. A nyílt felhívásra jelentkező produkciók mellett a szakma két elismert képviselője, a holland Élőszobor Világbajnokság és a portugál Staticman-Living Statues Masters ügynökség is delegál művészeket a fesztiválra, ezzel is emelve a színvonalat. A mozdulatlanság művészei érdekes kontrasztot mutatnak a Sziget nyüzsgő forgatagával, és kedvelt programjai a napközben kikapcsolódást kereső Szigetlakóknak.

A Think for Tomorrow helyszín újdonság a Sziget Fesztivál programkínálatában. A Milestone Institute és a Future: Hungary együttműködésében valósul meg. Középiskolás és egyetemista fiatalokkal dolgoznak azért, hogy egy olyan haladó szellemű és összetartó közösséget hozzanak létre, amely egy jobb, a XXI. században is versenyképes Magyarország megteremtéséért küzd. Átalakuló világunkban válságok és lehetőségek váltják egymást, a fiataloknak olyan kihívásokra kell válaszokat találniuk, amelyekkel a korábbi generációk nem szembesültek. Hogyan tudjuk az olykor elavultnak ható szokásokat meghaladni, és az intézményeket megújítani? Jól működnek társadalmaink? Meddig tart az egyén felelőssége? A szervezők hisznek az esélyegyenlőségen alapuló progresszív társadalomban, a mások iránti nyitottság, a felelősségvállalás és a szolidaritás alapeszméi által meghatározott közösségi értékrendben. A helyszín programja is ennek a filozófiának a jegyében kezdeményez vitákat a társadalmi folyamatok és az egyén kapcsolatáról.

A Challenge the Speaker programban a Szigetlátogatók az előadókat kérdezhetik, a látogatók kezébe kerül a diskurzus irányítása. Ezt követően a különböző álláspontokat és megközelítéseket képviselő meghívott vendégek egy asztalhoz ülnek, és ütköztetik nézőpontjaikat. A képekben gondolkodó látogatókat workshopokkal várják, ahol a művészet eszközeivel fejezhetik ki gondolataikat a napi témákról.

Részletes program, további információk a fesztivál honlapján találhatók.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Fotók: Sziget

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!