by szinhaz.online/artisbusiness.hu 2021. Jul 28.

„Valamit vissza kell adni a közösbe”

„A saját karrierem építgetem, de majd eljön az a pillanat, amikor én is tenni fogok valamit, aminek értelme van. Várom ezt a pillanatot” – mondja Farkas Dénes.

Farkas Dénest a színház szerelmesei és a sorozatok rajongói is ismerhetik. Szerepel a Keresztanyu című sorozatban, de voltak epizódszerepei a Drága örökösökben és A mi kis falunkban is. Egy, a fiatal művésszel készült interjúból idézett a szinhaz.online.

„Az életem minden területét büszkén vállalom, ahogy azt is, hogy félig roma fiú vagyok. De ezzel egyébként túl sokat nem foglalkozom” – fogalmazott Farkas Dénes.

Édesapja, Osztojkán Béla ismert író-költő, édesanyja jogot végzett, és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik: „Édesapám a csengeri romák közül jött. Kis faluból, ahol például vályogházakban éltek cigány családok, nehéz körülmények közt. (…) Ehhez képest én Budapesten élek egy fullos, légkondis lakásban, és este magamat nézem a tévében. Ez nagy váltás. (…) XIV. kerületi lakásban éltünk, általánosba a Fazekasba jártam, ami egy elitista suli, de soha nem volt részem hátrányos megkülönböztetésben. Édesanyám hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozott, nyaranta táborokat szervezett cigánygyerekeknek, ők voltak a legjobb barátaim. A bátyámmal ott tanultunk meg zenélni, táncolni, gitározni. Iszonyatosan jó hangulatúak voltak ezek az együttlétek. Nyáron velük lógtam, ősszel meg mentem vissza a Fazekasba az orvosgyerekek közé. Jó kis kettősségben éltünk, csodálatos gyerekkorom volt. A Fazekas után a Vörösmarty drámatagozatára mentem, ahol zseniális pedagógusoktól tanultunk. Onnan nyílegyenesen a színművészetire, ahová elsőre felvettek Gálffi László és Ács János osztályába” – mesélte Farkas Dénes, aki Alföldi Róbert igazgatása alatt szerződött a Nemzeti Színházba.

Arról szólva, ma milyen az élete, kifejtette: „A saját karrierem építgetem, de majd eljön az a pillanat, amikor én is tenni fogok valamit, aminek értelme van. Várom ezt a pillanatot. Nekem ki van kövezve ez az út, kapcsolataim is lennének édesanyám által. Ha valamivel meg vagy áldva, ha szerencsésebben alakul az életed, az felelősség is, abból valamit vissza kell adni a közösbe. Ez is hozzátartozik a szakmánkhoz. Azzal például hogy megcsináltam az önálló estet apám verseiből, bepillantást engedtem egy roma férfi gondolkodásába. Eddig ezt tudtam hozzátenni, de biztosan lesz olyan, hogy foglalkozom hátrányos helyzetű emberek ügyeivel.”

Addig is kiáll minden kisebbség mellett, minden szituációban nyilvánosan, és mindenféle beszélgetésekben: „Szeretni emberi jog. Gondolok akár a romákra, az LMBTQ emberekre vagy minden olyan kisebbségre, akiket hátrányosan megkülönböztetnek akár az utcán, akár törvénymódosításokkal. Ahol lehet, megemlítem, hogy nem értek ezzel egyet és szolidaritást vállalok. Lehetőséget kell adni minden embernek arra, hogy tanuljon, fejlődjön, inspirálódjon a világból.”

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

A kép forrása: Farkas Dénes Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!