by artisbusiness.hu 2022. aug 06.

Végleg bezárhat a Spinoza Színház

„Hitünk és szenvedélyünk maradt, magántőkénk azonban nincs több. Ami volt, azt mind beletettük már.”

A színházakat sem kíméli a rezsinövekedés. A kormány energiaárakra vonatkozó rendelete sokszorosára növeli a teátrumok működési költségeit. A legtöbb színházban ez azt jelenti, hogy újra kell gondolniuk a tervezett előadásokat, a játszási napok számát. Mindannyian szeretnék elkerülni a jegyárak emelését, az előadások minőségének romlását és a kényszerű fűtési szünetet – írja az Index.

Még nem tudják, hogyan juthatnak majd pluszforrásokhoz, kitől kaphatnak segítséget, támogatást. Az önkormányzati támogatásban is részesülő teátrumok abban bíznak, hogy a képviselő-testület odafigyel majd rájuk.

Az idén húszéves Spinoza Színház magánvállalkozás, nem számíthat a kerület vagy a főváros segítségre. Az is megeshet, hogy végleg le kell húzniuk a rolót. Sándor Anna, a Spinoza alapító-tulajdonosa szerint  százhetvenöt százalékkal nő a rezsiköltségük. „Hitünk és szenvedélyünk maradt, magántőkénk azonban nincs több. Ami volt, azt mind beletettük már. A rezsiügy volt az utolsó csepp” – mondta.

Sándor Anna (fotó: Bazánth Ivola)

A Spinozában tizennyolc évig nem emelték a jegyárakat, azok sosem mentek háromezer forint fölé. Ugyanis fontosnak tartották, hogy előadásaik ne csak a jómódúak számára legyenek elérhetők, megfizethetők. A járványhelyzet emelésre kényszerítette őket, de próbáltak négyezer forint alatt maradni. A mostani helyzetben azonban hetven férőhely esetében ez már nem tud rentábilis lenni.

„Egyértelműen gondolkodunk nemcsak a téli, de a végleges bezáráson is. Nemcsak a rezsiköltségek, hanem a többi tényező áremelkedése miatt is. A rezsi miatt mindenki emeli az árait, ahogyan az adózási változások miatt is. Már a járványhelyzet okozta lezárások után is érezhető volt a változás, ami a nézők kultúrafogyasztását illeti. Erről a »luxusról« való lemondás lesz az első a most kezdődő időszakban. Ha valaki mégis áldozni tud erre, akkor kevesebbszer és kevesebbet. Márpedig minden fővárosi színház ugyanarra a nem túl nagy rétegre lő, amelyik még színházba jár. Ebben most életben maradni nagy küzdés lesz. Ha egyáltalán érdemes…” – fogalmazott Sándor Anna.:

A Spinoza Színház egy épületben működik a Spinoza Kávéházzal. Sokan azt gondolják, hogy a színházat a Kávéház tartja el, ám erről szó sincs, a Kávéház különálló vállalkozás, amely maga is küzd; napközben már nincs is nyitva, este is csak a hét három napján üzemel.

Fotó: Bazánth Ivola

Egyébként a színház szervezésében szeptember elejéig csütörtök délutánonként 4 és 5 óra között utcai örömzene hallgatható a Budapest, VII. kerületi Dob utcában, a Carl Lutz-emlékműnél. Az ingyenes koncerteket az idén húszéves Spinoza Színház születésnapi ajándékként kínálja a környékbelieknek és minden budapesti lakosnak.

Az Utcai örömzene mindenkinek elnevezésű, május óta tartó program következő fellépői:

2022.08.11. – Kamondy Imre (ének és harmonika), György Andrea (hegedű és ének) és Kiss Andris (zongora)

2022.08.18. – Nógrádi Gergely és Teszter Nelli

2022.08.25. – Balogh Attila, Nagy Norbert és Nagy Róbert triója (hegedű, ének, zongora és dob)

2022.09.01. – Fellegi Balázs és Neumark Zoltán

2022.09.08. – Gerendás Péter

A nyitóképet Véner Orsolya késztette.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!