by artisbusiness.hu 2023. Feb 27.

Világjáték – Polcz Alaine 100

2022-ben lett volna százéves Polcz Alaine, a pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége. A Petőfi Irodalmi Múzeumban kiállítással tisztelegnek emléke előtt.

A Károlyi-palota részleges felújítását követően megnyílt kiállítás azt mutatja be, milyen élmények érték Polcz Alaine-t, milyen eseményeknek volt részese és milyen személyiségjegyeket tudhatott magáénak, amelyek olyan nagy visszhangot kiváltó és generációk szemléletét formáló művek megírását alapozták meg, mint az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, a Főzzünk örömmel! és az Ideje a meghalásnak.

A kiállítás címe, a Világjáték felidézi azt a pszichológiai-játékdiagnosztikai módszert, amelynek magyarországi bevezetése és továbbfejlesztése volt Polcz Alaine szakmai életútjának egyik legfontosabb eredménye.

A Világjáték inspirálta a kiállítás látványvilágát és vált annak tematikus szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű, valamint a tárgyi hagyaték elemeiből, szövegeiből építették fel Polcz Alaine világát a tárlat hat tematikus egységében.

Férjével, Mészöly Miklóssal (forrás: Facebook, Polcz Alaine-oldal)

Felidézik életútját, a Nemes Nagy Ágneshez, Mészöly Miklóshoz, Vajda Júlia festőhöz fűződő kapcsolatát, mesélnek erdélyi kötődéséről és életre szóló barátságáról Bíró Bertával. Kiemelten szólnak az Asszony a fronton című korszakos műről. Külön egységben kaptak helyet szakácskönyvei és a renddel foglalkozó munkái: ezek pszichológusi tapasztalatainak és rendkívül játékos, nyitott, kreatív egyéniségének olyan ötvözetei, amelyeket méltán tekinthetünk egy életvezetési tanácsadó legjobb „receptjeinek”.

Fotó: Nádas Péter

Az interdiszciplináris kiállítás központi egysége Polcz Alaine szakmai tevékenységét mutatja be: a bábterápiás módszerektől a játékdiagnosztikai eszközökön át, a kórházi ellátás és a halálra készülők gondozása területén elért szemléletformáló változásokig, amelyek generációk nézeteit befolyásolták és alakították át.

A kiállításban bemutatott dokumentumok, fotók és tárgyak a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd) gyűjteményéből, a MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból és az Országos Színháztörténeti Múzeumból érkeztek. Az egykor a Polcz–Mészöly házaspár tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokat a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kölcsönözte. A hagyaték kiállított darabjait mozgóképek és hanganyagok teszik teljessé.

Forrás: Polcz Alaine Alalpítvány

A tárlat 2023. október 31-éig tekinthető meg.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A képeken Polcz Alaine. A nyitókép forrása: Facebook, Polcz Alaine-oldal

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!