by artisbusiness.hu/vegroup.hu 2023. Feb 08.

Virtuális filmstúdió épül Fóton

Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group.

A tizenegymillió euró értékű beruházás, amelynek részeként raktárközpont is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense.

A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években London után Budapest vált Európa legnagyobb filmgyártó bázisává, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a kétszázötven-milliárd forintot.

A LED falak alkotta képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Olyan szuperprodukciók készítésénél használták ezt a technológiát, mint a The Mandalorian, az 1899 és a legújabb Batman-film. A megoldás kifejezetten újnak számít, így a világon még kevés helyen elérhető. A Visual Europe Group Fóton épülő virtuális stúdiója a közép-kelet-európai régió legnagyobb ilyen típusú létesítménye lesz. Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

„A Visual Europe Group virtuális stúdiójába több száz négyzetméter LED falat telepítünk majd, innovatív megoldásokkal. Ez a technológia hazai és nemzetközi filmes produkciók, streamingszolgáltatók által készített tartalmak, videoklipek és reklámfilmek forgatására is használható lesz. A Magyarországra érkező hollywoodi szuperprodukcióknak vagy a világ meghatározó tartalomgyártóinak, mint a Netflix, az Amazon, a HBO és a Paramount, egyaránt egyedi megoldásokat kínál majd” – érzékelteti az egész magyar filmipar számára fontos lépést jelentő beruházás lehetőségeit Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.

A virtuális stúdió, amely 2024 első negyedévére készül el Fót HelloParks területén, a régióban elsőként szeretné megszerezni az ARRI minősítést. A kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások világelső tervezője és gyártója biztosítja, hogy a fóti virtuális stúdió teljes mértékben kompatibilis legyen az összes ARRI eszközzel.

Látványterv (forrás: futurealgroup.com)

„A forgatáson nem szükséges az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni. Bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben, ha szükséges, órákon keresztül látható ugyanaz a naplemente. A színészek is sokkal otthonosabban mozognak így a kamerák előtt, hiszen például a green box megoldásokkal ellentétben itt ők is végig látják a virtuális környezetet” – sorolja a virtuális stúdió előnyeit Botond Szabolcs.

A virtuális megoldások a globális filmipar jövőjét jelentik – adta hírül nemrégiben az Altman Solon nemzetközi kutatása, amely szerint a filmipar meghatározó vállalkozóinak 67,1 százaléka tervezi, hogy egyre nagyobb szerepet szán a filmkészítés során a virtuális technológiáknak.

A virtuális stúdiókban alkalmazott technika fejlődése nem áll meg, a fejlesztők célja továbbra is az, hogy növeljék a rendszer valósághűségét, valamint bővítsék a felhasznált eszközök számát, variálhatóságát és funkcionalitását. Az előrehaladó technológia, mint az intelligens kamerák, a valós idejű szinkronizáció és az egyre jobb grafikai teljesítmény lehetővé teszik, hogy a virtuális stúdiók egyre több területen, így például a film- és televízió iparban, az élő események szervezésében és a játékiparban is használhatóak legyenek. Összességében az ilyen stúdiók iránti növekvő igény biztosítja a virtuális stúdiók jövőjét, aminek a Visual Europe Group a 2024-ben megnyitó stúdiójával Közép-Európában úttörőnek számít.

A nyitókép forrása: vegroup.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!