by MTI/artisbusiness.hu 2021. ápr 03.

Virtuális hímestojás-kiállítás

„A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre.”

A Magyar Orvosi Kamara arra int bennünket, hogy bármennyire hívogató is a tavaszi napsütés, és bármennyire vágyunk is már találkozni a szeretteinkkel, barátainkkal, húsvétkor se kerekedjünk útra. Maradjunk otthon, szűk körben, mert soha nem látott mértékben tombol a Covid-járvány! De szerencsére virtuálisan idén is gyönyörködhetünk a művészi hímes tojások látványában.

Kilenc országból háromszázhetvenkilenc díszített húsvéti tojás érkezett a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kiállítására, amely az online térben és a Zsolnay Kulturális Negyedben is megtekinthető.

A kezdeményezést Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész az örökségkezelővel együttműködve indította el; a kiállításra saját kezűleg készített hímes tojások fotóit várták.

Forrás: zsolnaynegyed.hu

A felhívásra kilenc országból, Magyarország mellett Ausztriából, Németországból, Romániából, Svédországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából érkeztek fotók. A legfiatalabb jelentkező három és fél, a legidősebb kilencvenegy éves volt. Jelentkeztek iskolai osztályok, települési közösségek, mesterek és tanítványok. Vannak köztük, akik sok éve írják a tojásokat és olyanok is, akiknek ez volt az első tojásdíszítésük. Többségük, 225-en hagyományos technikával írták, karcolták a tojást, míg 154-en más, szabadon választott díszítési módot alkalmaztak.

„A pandémia időszakában a négy fal közé kényszerült magánembereket, családokat, közösségeket szólítottuk meg, hogy készítsék el idén is saját hímes tojásaikat. A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre. Az elkészült hímes tojásokat vegyék kézbe és fotózzák le, ezzel is jelezve a kéz alkotó erejét” – mondta Mosonyi Éva.

Az alkotások fotói április 16-ig láthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, az E78-as épület üvegablakain keresztül. Az online tárlat a www.zsolnaynegyed.hu és a www.facebook.com/nemzetunkhimestojasai oldalon érhető el.

A fejléckép forrása: zsolnaynegyed.hu