by MTI/artisbusiness.hu 2021. jún 26.

Volt egyszer egy Balettintézet

Az Andrássy úti Drechsler-palota története 1949-től 2002-ig összeforrott az Állami Balett Intézettel. Hamarosan szálloda lesz belőle.

Művészi fotókiállítással idézi meg az egykori Balettintézetet, illetve tiszteleg az épület és a balett összefonódása előtt a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Drechsler-palota megújulásáért felelős kivitelező, a DVM group közös kulturális projektje. A The Art Around Us – Képek a volt Balettintézetből szabadtéri installáció július 5-éig tekinthető meg a Szervita téren, a Szervita Square Building előtt, ingyenesen.

Az Andrássy úti, százharmincöt éves, patinás Drechsler-palota jelenleg teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló felújítás alatt áll, hogy hamarosan ötcsillagos szállodaként, W Hotel Budapest néven születhessen újjá. Az épület felújítását végző DVM group – a Magyar Táncművészeti Egyetemmel (MTE) együttműködve – egyedülálló fotó- és videosorozatban tiszteleg az ikonikus palota volt funkciója előtt, egyúttal megörökítve az épület rekonstrukció előtti utolsó állapotát.

A rendhagyó kulturális projekthez az MTE-t, az intézmény művészeti vezetőjét, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett Volf Katalin táncművészt és az egyetem tanítványait hívták segítségül, hogy a palota miliője által inspirált mozdulatokkal idézzék fel azokat a hosszú évtizedeket, amikor itt működött a hazai táncművészet kiemelkedő képzési intézménye. Ugyanakkor jövőképet is felvázolnak a fiatal tehetségek bemutatásával. A művészi képeket Hargitay Olivér fotográfus készítette.

„1949-től 2002-ig a Drechsler-palota adott helyet az Állami Balett Intézetnek, az épület története összeforrott az intézménnyel, aminek köszönhetően mindmáig Balettintézetként él a köztudatban. A magyar balett kiemelkedő alakjai nevelkedtek e falak között, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak jelentős része is itt sajátította el azokat a szakmai alapokat, amelyeket most ők adnak tovább a jövő generációinak – mondta Volf Katalin, a Magyar Táncművészeti Egyetem művészeti vezetője. – A DVM group együttműködésével készített fotó- és videosorozat az épületnek és a balettnek ezt az összefonódását idézi meg, szimbolikusan bemutatva, ahogy a múlt összeér a jelennel és a jövővel, mind a tánc, mind az épület tekintetében.”

„A Drechsler-palota változatos épületrészeinek még a bontási és felújítási szakaszban is megmutatkozó szépsége tökéletes hátteret adott ahhoz, hogy vizuálisan hangsúlyozhassuk a balett-táncosok új generációjának kifinomultságát és tökéletes mozdulatait – mondta Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere. – Ennek a kivételes együttműködésnek köszönhetően egyedülálló lehetőséget kaptunk arra, hogy megragadjuk a különböző művészeti formák: az építészet, a tánc, a fotó és a film kapcsolatát. Fontosnak tartottuk, hogy ilyen formán is tisztelegjünk az épület múltja előtt, amellett, hogy az értékmentő felújítás révén a hosszú távú fennmaradását is biztosítjuk.”

Fotók: Hargitay Olivér