by artisbusiness.hu 2022. máj 12.

Weiler Péter-kiállítás a Kincsem Palotában

A tárlat a külföldre költözés és az itthon maradás dilemmájával foglalkozik.

Menni vagy maradni? Alapesetben azt gondoljuk, hogy a disszidálás aktív folyamat, a maradás pedig passzív. Weiler Péter értelmezésében ez utóbbi is ugyanolyan aktív, hiszen nem a döntés hiánya miatt marad valaki, hanem a folyamatos munka, az alkalmazkodás és az elfogadás eredményeképpen. A tépelődés azonban hiányérzethez vezet, bizonytalanságban tart, mindig ott motoszkál a kérdés: mi lett volna, ha…? A kiállításról a roadster.hu számolt be.

Weiler Péter (fotó: Szalmás Krisztina, forrás: Weiler Péter Facebook-oldala)

Weiler Péter gyerekkora óta rajzol, már egészen fiatalon komplett képregényeket rakott össze. Első kiállítását tizenhét évesen maga szervezte, igazi profi módjára meghívót tervezett, szponzort szerzett hozzá.

Készül a kiállítás (forrás: facebook.com)

Gimnazistaként San Diegóba került, s bár a középiskolát itthon fejezte be, utána visszament Amerikába a The Art Institute of Philadelphia főiskolára.

Kár lett volna disszidálni (forrás: facebook.com)

A főiskola elvégzése után hazatért, és azóta itthon alkot. Kár lett volna disszidálni című kiállítása a külföldre költözés és az itthon maradás dilemmáját dolgozza fel, mutatja be. Weiler Péter szerint itt, Kelet-Európában ez a kérdés nem dönthető el véglegesen. Éppen ezért a kiállítás sem végállomás letisztult, eldöntött válaszokkal, sokkal inkább a kétség és a bizonyosság határán mozgó folyamat művészi lenyomata.

Kár lett volna disszidálni (forrás: facebook.com)

A helyszínt a kiállítás szellemiségének jegyében választották. A Kincsem Palota neoreneszánsz épülete, az egykor híres versenyló tulajdonosának otthona most utoljára tekinthető meg felújítás előtti állapotában. A palota a letűnt idők csillogását idézi, az elhagyott tér és a kortárs műalkotások kölcsönhatása – a disszidálás kérdésköréhez hasonlóan – a kísértő múlt és a jelenkor káoszát tükrözi.

Forrás: facebook.com

A négy teremben rendezett, közel negyven, vegyes technikájú alkotást felvonultató tárlatot Tombor Zoltán nyitja meg. A megnyitó helye és ideje: 1053 Budapest, Reáltanoda utca 12., Kincsem Palota, 2022. május 12. 19 óra.

Az esemény Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

A borítókép forrása: facebook.com/peter.weiler