by Tóth Artin 2024. Jul 01.

 „Vándorlások a tudat jeges gerincén”

– Salzburgi Ünnepi Játékok

A Salzburgi Fesztivál (Salzburger Festspiele) egy kiemelkedő zenei és drámafesztivál, amelyet 1920-ban alapítottak. Nyaranta július végétől öt héten át tart Wolfgang Amadeus Mozart szülőhelyén. Az egyik kiemelkedő esemény Hofmannsthal Jedermann című darabjának éves előadása.

Zenei fesztiválokat 1877 óta rendeztek Salzburgban, szabálytalan időközönként az International Mozarteum Foundation szervezésében, de ezeket 1910-ben felfüggesztették. 1914-re terveztek egy fesztivált, ám a világháború kitörése miatt le kellett mondaniuk róla. 1917-ben Friedrich Gehmacher és Heinrich Damisch megalapította a Salzburger Festspielhaus-Gemeinde nevű szervezetet, hogy évente rendezzenek egy dráma- és zenefesztivált, külön hangsúlyt fektetve Mozart műveire.

Jelenet a Jedermannból (fotó: Christian Michelides / Salzburgi Ünnepi Játékok)Jelenet a Jedermannból (fotó: Christian Michelides / Salzburgi Ünnepi Játékok)

A háború befejeztével, 1918-ban öt olyan férfi támogatta a fesztivál újjáélesztését, akiket ma alapítóknak tekintünk: a költő és drámaíró Hugo von Hofmannsthal, a zeneszerző Richard Strauss, a díszlettervező Alfred Roller, a karmester Franz Schalk és Max Reinhardt rendező, aki akkoriban a berlini Deutsches Theater intendánsa volt, és 1911-ben a berlini Zirkus Schumann arénában mutatta be Hofmannsthal Jedermann című darabját.

Kilátás a Fesztivál Hallból a Dóm irányába (fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok)Kilátás a Fesztivál Hallból a Dóm irányába (fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok)

Hofmannsthal politikai írásai szerint a Salzburgi Fesztiválnak a porosz-északnémet, megalkuvást nem tűrő világkép ellenpárjaként az „élni és élni hagyni” évszázados Habsburg-elveket kell hangsúlyoznia az etnikai csoportok, népek, kisebbségek, vallások, kultúrák és nyelvek tekintetében. A rendezvénysorozat hivatalosan 1920. augusztus 22-én debütált Reinhardt Jedermann-előadásával, amelyet a salzburgi dóm főlépcsőin tartottak Alexander Moissi főszereplésével. Ebből hagyomány vált, és a darabot mindmáig a dóm előtti téren adják elő. 1921 óta kísérik zenekari művek és kamarazenei előadások. Az első operát, Mozart Don Giovanni című művét 1922-ben mutatták be Richard Strauss vezényletével. Az énekesek túlnyomórészt a bécsi Staatsoperből kerültek ki. 1934-től 1937-ig olyan híres karmesterek vezényeltek sok előadást, mint Arturo Toscanini és Bruno Walter. A fesztivál népszerűsége súlyos csapást szenvedett az 1938-as anschluss következtében, amikor Ausztriát bekebelezte a náci Németország.

Menny és Pokol között

A Salzburgi Fesztivál munkáját három társigazgató, Kristina Hammer, Markus Hinterhäuser és Lukas Crepaz irányítja. Őket kérdeztük a Salzburgi Ünnepi játékok idei forgatókönyvéről, működéséről.

Kristina Hammer (fotó: Peter Rigaud / Salzburgi Ünnepi Játékok)Kristina Hammer (fotó: Peter Rigaud / Salzburgi Ünnepi Játékok)

Mi az idei év hívószava?

Kristina Hammer: A mennyország és pokol közötti mozgások kötik össze a 2024-es Salzburgi Fesztivál programjának műveit: előidézik a mérhetetlen belső szépséget és a „démoni” mélységeket, felfedik a végtelen magányt és a szédítő, istentelen szabadságot.

Ilyen életet élnek az örök archetípusok, akiket vágyakozva, de egyúttal vonakodva nézünk. A pusztító nárcisztikus Don Giovanni, az állhatatlan bosszúálló Vitellia, a tévútra vezetett áruló Sesto, a dicséretre méltóan elnéző Tito, a lázadó Alexey és a szenvedélyes művész Hoffmann, egy homályos femme fragile, azaz törékeny nő, apagyilkosok és anyagyilkosok, egy rejtélyes Dosztojevszkij-őrült, egy lelkes énekes, egy gazdag nagymama, egy „gonosz, zavarodott ember”, ingatag álmodozók, sóvárgó romantikusok és még sokan mások.

Markus Hinterhäuser (fotó: Franz Neumayr / Salzburgi Ünnepi Játékok)Markus Hinterhäuser (fotó: Franz Neumayr / Salzburgi Ünnepi Játékok)

Markus Hinterhäuser: Mindegyikük a menny és a pokol közötti ösvényen vándorló nomád. Történeteik a lélek legmélyebb vágyairól, az élet törékeny voltáról, romboló túlzásokról és kapzsiságról, kínzó önutálatról és pokoli szenvedélyekről szólnak miközben egy potenciálisan reményteljes jövőt is felvillantanak. A komor hangulatú alkotások és karaktertanulmányok, amelyeket látni fogunk, olyan írók művein alapulnak, akiket Stefan Zweig „határátlépőknek” nevezett. Irodalmi mintáik az ókori görög tragédiáktól Don Quijote és Don Juan alakjáig, az ősi és modern mitológiáktól a nagy modernista regényekig terjednek. Belemélyedünk E. T. A. Hoffmann fantáziadús ábrándjaiba és Dosztojevszkij erőteljes prózájába e szerzőket, illetve műveiket Zweig a „mikroszkóp nagyítóereje” és a „jós tisztánlátása” kifejezésekkel méltatta. Az epikus panoráma még szélesebb, alaposan megvizsgálja az emberi válságot: a polgárság hanyatlásáról szóló Thomas Mann-családregénytől kezdve Zweig Az emberiség csillagos pillanatai című művén keresztül egy bibliai elbeszélésig, Botho Strauß tollából.

Mi a rendezvény fő célja?

Lukas Crepaz: Az a fő célunk, hogy a nézők a fesztivál előadásainak nagy műveibe belemerülve felfedezzék az élet gazdagságát és az emberi szív mélységeit. Szeretnénk, ha csatlakoznának hozzánk ebben a gyönyörű kalandban, amit olyan szépen fogalmazott meg Stefan Zweig: „bolyongunk az elme jeges gerincein, leereszkedünk a tudattalan rejtett forrásaiba, felemelkedünk az önismeret szédületes magasságaiba”. Ha követjük azokat, akik minden határt átlépnek, mi, a befogadó nézők is jobban tudatára ébredünk a létezés titkainak.

Lukas Crepaz (fotó: Peter Rigaud / Salzburgi Ünnepi Játékok)Lukas Crepaz (fotó: Peter Rigaud / Salzburgi Ünnepi Játékok)

Kik a fő támogatói a Salzburgi Ünnepi Játékoknak?

Kristina Hammer: Hosszan sorolhatjuk, kiknek tartozunk köszönettel. A rendezvénysorozat egyik fő pénzügyi pillérévé a Salzburgi Fesztivál Baráti Társasága vált mintegy hatezerhatszáz taggal, hatvan országból. Csaknem ugyanannyit tesznek hozzá a fesztivál költségvetéséhez, mint a város, az állam és a Salzburgi Turisztikai Tanács, amelyek a deficit finanszírozásért felelősek. 

Az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Svájc és Franciaország baráti társaságai pénzügyi és erkölcsi támogatást is nyújtanak, külön kiemelendők a Golden Club és Silver Club tagjai. Nagyra becsüljük a fesztivál számos magánadományozóját is. Professzor dr. Reinhold Würth a fesztivál nagy pártfogói közé tartozik, rengeteget köszönhetünk neki. Az ő nagylelkű támogatásának eredménye, hogy az Ouverture Spirituelle ilyen gazdag művészeti élményeket kínálhat. Szintén nagy pénzügyi támogatónk és pártfogónk dr. Wolfgang Porsche. Miután finanszírozott egy új nézői lelátót a Jedermann számára, most a digitalizáció terén felmerülő jövőbeli kihívásokkal segít szembenézni. Dr. Hans-Peter Wild azon mecénások egyike, aki a művészet iránti szenvedélye és a mi szép Salzburgunk iránti szeretete miatt vált a fesztivál pártfogójává. Neki köszönhetünk egy olyan, 2024 őszén megnyitandó épületet, amely új térként szolgál majd minden zene- és fesztiválbarát találkozásaihoz. 

Markus Hinterhäuser: Hálásak vagyunk termékszponzorainknak is, akik hozzájárulnak a teljes fesztiválélményhez. A Stiegl sörgyár a nagyon népszerű Pilsner sört adományozza, a Saint Charles Organics GmbH magas minőségű termékekkel támogatja a fesztivált. Új termékszponzorunk az ökológiai tisztítószerek terén sikeres Werner und Mertz Professional vállalat.  

Lesz-e idén valamilyen különleges innováció, amit elárulhatnak az olvasóknak?

Lukas Crepaz: Igen, örömmel mutatjuk be egyedi operáinkat, zenekari koncertjeinket, lírai estjeinket és kamarazenei produkcióinkat az újonnan létrehozott Apple Music Classical platformon, amely egyedi zenei élményt kínáljon a klasszikus zene szerelmeseinek. Egy mérnökökből és zenetudósokból álló csapat mintegy hét évig tartó munkájának köszönhetően az alkalmazás több mint 50 millió adatot tartalmaz, optimalizált keresési és böngészési funkciókkal. A hallgatók hozzáférhetnek a világ legnagyobb klasszikus zenei streaming-katalógusához: több mint 5 millió dal, 20 ezer zeneszerző 120 ezer műve, több mint 400 ezer tétel érhető el a legmagasabb hangminőségben, térhatású audiotechnológiával. Az Apple Music előfizetői a szolgáltatás részeként ingyenesen letölthetik az AMC alkalmazást.

A legnagyobbak is a kultúra mellett: a Salzburgi Ünnepi Játékok támogatói

1995 óta az Audi AG a rendezvénysorozat egyik fő támogatója, megbízható partnere. Elektromos járműflottájával, amelyet a fesztivál ideje alatt magánszemélyek és vállalati ügyfelek is igénybe vehetnek, kizárólagos és környezetbarát transzferszolgáltatást nyújt.  A Salzburgi Ünnepi Játékok vendégelőadásait az Audi nyári koncertjein, ingolstadti helyszínen rendezik meg.

Jedermann előadás a Dóm előtt (fotó: Salzburgi Turisztikai Hivatal)Jedermann előadás a Dóm előtt (fotó: Salzburgi Turisztikai Hivatal)

A Siemensszel is 1995-ben kezdődött az együttműködés, 1999-ben pedig szintén a fesztivál egyik, hosszú távra elkötelezett fő támogatójává vált. A cég kínálja (az ORF Salzburg és a UNITEL együttműködésével) a Siemens Festival Nights-t, a világ legnagyobb közönségcsalogató klasszikus zenei eseményét – egy nappali fényekkel kompatibilis LED képernyőn. Salzburg történelmi városközpontjának festői háttere előtt minden évben többezernyi művészetkedvelő élvezi a fesztivál-előadások vetítését, ingyenesen. Emellett szombatonként elérhetők a Siemens Breakfast Concerts előadásai, továbbá a gyerekek a pénteki Siemens Children’s Programme-on élvezhetik a korosztályuknak megfelelő operavetítéseket.

A Kühne Alapítvány 2013 óta támogatja a Young Singers Project (YSP) programot. A fiatal tehetségek ösztöndíjat kapnak, mesterkurzusokon vehetnek részt, valamint lehetőségük nyílik arra, hogy bemutatkozzanak a nagyközönség előtt: a már elismert művészek mellett fellépjenek az opera-előadásokban. Ez sok tehetség számára fontos lépés lehet egy ígéretes karrier felé.

A Rolex több mint fél évszázada partnere a világ legtehetségesebb művészeinek és vezető kulturális intézményeinek, annak érdekében, hogy segítse a művészeti örökség fennmaradását. A Rolex Perpetual Arts Initiative, amely zenei, építészeti, filmes mentorprogramon keresztül a művészetek széles körét foglalja magában, a márka globális kultúra iránti hosszú távú elkötelezettségét mutatja. 2012-ben a Salzburgi Fesztivál egyik, illetve a Salzburgi Pünkösdi Fesztivál kizárólagos támogatójává lett, emellett 2021 óta támogatja a Herbert von Karajan Fiatal Karmesterek Díját.

A BWT (Best Water Technology) csoport világszerte szabadalmaztatott víztisztítási technológiáival segíti a fesztiválszervezők fenntarthatósági törekvéseit, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az összes rendezvényhelyszínen elkerüljék az egyszer használatos műanyag- és üvegpalackok alkalmazását. A szervezők, a művészek és a vendégek helyi, ásványi anyagokkal dúsított BWT-vízzel, az erőforrások takarékos használatával tehetik élvezetessé italaikat – a BWT missziójával összhangban: Változtasd meg a világot – kortyonként!

A fesztivál 2004 óta szervesen beépült az UNIQA vállalati kultúrájába. Az együttműködés középpontjában az ifjúsági programok állnak. A cég segítségével valósulnak meg a gyermekoperák, ifjúsági táborok és a kísérő események, valamint a jung & jede*r program. 

Az oktatás, a társadalmi felelősségvállalás, az ökológia, a sport, de a kultúra is része a Raiffeisen Bankcsoport vállalati önképének, a Raiffeisen Salzburg 2020 óta a fesztivál partnere. Az az elképzelés, hogy a jung & jede*r gyermek- és ifjúsági programot ajándékként nyújtsák a fiatal fesztivállátogatóknak, és kiterjesszék a tartomány egész területére, nyitott fülekre talált a Raiffeisennél. Hosszú távra tervezik a bank és a fesztivál együttműködését. 

Reinhold Würth kezdeményezésére 2022-ben a jung & jede*r harmadik támogatója a Würth Csoport lett: a kulturális élet fenntartásának segítése révén számos területen hozzájárulnak a társadalmi jólléthez. A Kia-Ora Alapítvány ösztöndíjakkal segíti – többek között – új-zélandi, ausztrál és dél-afrikai művészek különleges projektjeit, az Austrian Capital Management GmbH pedig a fesztivál archívumának újrapozicionálását támogatja. 

Nyitóképen: Salzburg látképe (fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok)

Lásd még:

Bad Ischl és Salzkammergut „kulturális szuperéve” – EKF 2024 – Európa Kulturális Fővárosa, a Salzkammergut régió gazdag művészeti programmal, gyönyörű kirándulási célpontokkal vár idén nyáron.

Bécs = kultúra – Valamit nagyon jól csinálnak „sógorék” a szomszédban.

 

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!