by businesstoarts.ie/artisbusiness.com 2021. jún 30.

A Business To Arts Díj 2021-es nyertesei

„Akár a könyvekre gondolunk, melyeket olvasunk, akár a drámákra vagy filmekre, melyeket nézünk, akár a zenére, amit hallgatunk, nem kétséges, hogy a művészetek jelentős szerepet játszottak az elmúlt évben, segítve és szórakoztatva minket."

A Business to Arts Díj azokat a cégeket, vállalkozásokat, filantropistákat, művészeket és művészeti szervezeteket ismeri el, amelyek a legjobb kreatív együttműködéseket alakítják ki. A kiválasztott kollaborációk középpontjában a művészeti szponzoráció, a művészek bevonása, a munkatársak részvétele és a CSR-kezdeményezések, a jótékonyság és a közösségi szerepvállalás állnak. Sok együttműködés hosszú távú kapcsolatot és közös munkát takar. 

Annak ellenére, hogy mind a vállalkozások, mind a művészetek jelentős kihívásokkal szembesültek az elmúlt évben, a 29. Business to Arts Díjra számos nevezés érkezett. A nyertes projektek bemutatják a partneri együttműködések jelentős hatását, valamint azt, mennyire fontos a művészetek támogatása a kritikus időszakokban is. Az online díjátadó ünnepségen a jelenlegi helyzethez alkalmazkodó, a művészeti elkötelezettség és támogatás új normáit meghatározó kreatív partnerség kiemelkedő példáit ünnepeljük – írjá a Business to Arts honlapján a díjról. 

A Business to Arts Díj (forrás: visualartists.ie)

A 2021-es Business to Arts Díjat április 21-én, szerdán 17 órakor közvetítették a The Irish Times weboldalán, ahol továbbra is visszanézhető.

Ez volt a 29., éves Business To Arts Díjátadó; kilenc különböző kategóriában választottak nyerteseket. 

A 2021-es nyertesek:

  • A legjobb nagy szponzoráció, az Arthur Cox támogatásával

Nyertes: a Davy és az ír Nemzeti Hangversenyterem. A Davy és a Nemzeti Hangversenyterem 2019-ben kezdett együttműködni: a Davy a koncertterem „innovációs partnere” és a Kortárs Zenei Programjának elsődleges szponzora lett. 2020-ban közösen szervezték meg az „Imagining Ireland” sorozat tíz, élőben közvetített koncertjét.

  • A legjobb kis szponzoráció

Nyertes: Aerogen & Druid. Az Aerogen támogatásával a Druid Színházi Társulat a Covid-19 ideje alatt szabadtéri formátumban játszhatott, ebben a nehéz helyzetben is világszínvonalú színházat juttatva Galway közösségéhez. 13 különböző szabadtéri helyszínen csempésztek az emberek életébe művészetet, játszottak iskoláknak és más csoportoknak. Ennek eredményeként két nagyszerű galwayi dramaturg, Lady Augusta Gregory és Tom Murphy művei sok, különböző hátterű ember számára elérhetővé váltak. 

Feargal Hynes, a Druid ügyvezető igazgatója elmondta: „Örömmel tölt el minket, hogy együttműködhetünk az Aerogennal, és hogy ezáltal a színházat elérhetővé tudjuk tenni sok embernek, a saját közösségeikben. Az Aerogen akkor is segített nekünk hozzáférhetővé tenni a színházat, amikor fontos szerepük volt a Covid-19 elleni rendkívüli küzdelemben. Nagy örömünkre szolgál, hogy a projektet elismerték ezzel a díjjal, és várakozással tekintünk a jövőre, hogy még tovább fejlődhessünk."

  • A legjobb hosszú távú partnerség, a The Irish Times támogatásával

Nyertes: An Post Irish Book Awards. Az An Post az Irish Book Awards (ír könyvdíj) – Írország egyik legnépszerűbb irodalmi eseménye – támogatója 2018 óta. A partnerséggel az An Post szerzőket, kiadókat, könyvkereskedőket, helyi könyvesboltokat, és a posta munkatársait támogatja abban, hogy minden korosztályú és érdeklődésű embernek biztosítsák az olvasás örömét, azáltal, hogy könyveket osztanak meg velük. 

  • A kreativitás legjobb használata a közösségben, az Irish Life támogatásával

Nyertes: Flogas & Galway Nemzetközi Művészeti Fesztivál John Gerrarddal a „Tükör Pavilon-ja”. John Gerrard a Tükör Pavilont a Galway 2020, Európa Kulturális Fővárosa alkalmából alkotta. A GIAF (Galway International Arts Festival) megbízásából fantasztikus installációt készített, amely óriási, fényesen visszaverődő tükörpanelekből és nagy felbontású LED-képernyőkből áll. 

John Gerrard: Mirror Pavilon, 2020 (forrás: giaf.ie)

  • A kreativitás legjobb használata a munkahelyen, az ESB támogatásával 

Nyertes: Iarnród Éireann/Irish Rail és Christopher Steenson az „On Chorus”-ért. Christopher Steenson hangművész alkotta meg a Tavaszi hajnali kórus hangjai című művet, amelyet 2020. november 16-ától 29-éig, minden reggel 8 és 9 óra között játszottak több mint 65 vasútállomáson Írország-szerte. A koncepció közvetlen válasz volt a világjárványra.

  • Jim McNaughton örökdíj a legjobb kreatív megbízásért 

Nyertes: Accenture és Paul Harrison a „Quinquaginta”-ért, valamint Fuchsia MacAree a „Heves elhatározás” alkotásért. Az Accenture megbízta a két művészt, hogy segítsenek a cég írországi fennállásának 50. évfordulóját megünnepelni 2019-ben. Paul Harrison létrehozta a „Quinquaginta” szobrot és Fuchsia MacAree, illusztrátor pedig három alkotást készített „Heves elhatározás” címmel.

Paul Harrison: Quinquaginta (forrás: paulharrisonartist.com)

  • A Legjobb Filantróp Művészeti Támogatás, az Arts Council támogatásával

Nyertes: Naughton Alapítvány és az Ír Irodalmi Múzeum. A Naughton Alapítvány az Ír Irodalmi Múzeum egyik támogatója, ők segítettek nekik megnyitni a kapukat a nyilvánosság előtt. A projekt a Nemzeti Könyvtár gazdag irodalmi gyűjteményeinek és kiállításainak tradícióira épít. A múzeum irodalmi kincseket mutat be. és Írország irodalmi kultúráját ünnepeli.

  • A zsűri külön elismerési díja, az Accenture támogatásával

Nyertes: Children’s Books Ireland az An Post-al, a Brown Bag Films-el, az Írországi Közösségi Alapítvány-al, az Ecclesiastical-el, a KPMG-vel, a Rethink Ireland-el és a William Fry-al való partneri együttműködéseiért. A Children’s Book Ireland víziója az, hogy „minden gyermek olvasó”. A partner cégek válogatásáért kapták meg a díjat.

  • A Jim McNaughton/TileStyle művészeknek járó 10 ezer eurós ösztöndíját kapta: 

Miriam Kaczor (fuvolaművész). Miriam lengyel származású, Dublinban felnőtt fuvolaművész és szabadúszó fotós. Egyformán élvezi a régebbi stílusú zenei együttesekkel, a modern zenekarokkal és a kortárs csoportokkal való fellépést, valamint más művészek és kreatív törekvéseik megörökítését. 

Andrew Hetherington, a Business to Arts vezérigazgatója – aki az Art is Business Konferencia egyik előadója volt – elmondta: „Akár a könyvekre gondolunk, melyeket olvasunk, akár a drámákra vagy filmekre, melyeket nézünk, akár a zenére, amit hallgatunk, nem kétséges, hogy a művészetek jelentős szerepet játszottak az elmúlt évben, segítve és szórakoztatva minket. A Business to Arts Díj nyerteseivel elismerjük az elmúlt 18 hónap legjobb szponzorációit és partnerségeit, és elismerjük a társadalmi értékekhez való hozzájárulásukat. Gratulálok minden nyertesnek.” 

Pat O'Doherty, az ESB vezérigazgatója (a cég, amely a kreativitás legjobb munkahelyi felhasználását támogatja) azt mondta: „Az ír művészetek hosszú távú mecénásaként az ESB elismeri azt a fontos szerepet, amelyet a művészek nemcsak a társadalmi és gazdasági fejlődés rögzítésében és értelmezésében játszanak, de a közösségek bevonásában, valamint az innováció és a kreativitás ösztönzésében is. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk a Business to Arts munkáját és a ’kreativitás legjobb felhasználása a munkahelyen’ díjat. Gratulálunk Iarnród Éireann-nek, az Irish Rail-nek és Christopher Steensonnak az On Chorus műhöz. Ez egy egyedülálló és igazán ötletes projekt, amelynek célja a kreativitás behozatala a munkahelyre, és a személyzet és a nyilvánosság aktív bevonása a biodiverzitás kérdésébe."

A Business to Arts vezetőinek és a zsűrinek további gratulációi megtalálhatók ebben a cikkben a weboldalukon.

Business to Arts Díjátadó, 2021

A nyitókép forrása: irishtimes.com