by artisbusiness.hu 2023. Sep 24.

A Freeszfe Egyesület hallgatóival valósul meg az Irodalmi Ősz

– A rendezvénysorozatot a Tér 12 Kulturális Egyesület szervezi

Az Irodalmi Ősz elnevezésű programsorozatban a szövegeké lesz a főszerep, de a színház és a fotóművészet rajongóinak is számos értékes pillanatot ígér a csaknem két hónapon át tartó eseménysor. 

A széria gerincét az erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjasok estjei képezik, melyek Erzsébetváros Önkormányzata támogatásával, a Freeszfe Egyesület hallgatóival koprodukcióban valósulnak meg. A hat est egymástól éppúgy különbözni fog, mint a hat szerző, időnként a hagyományos felolvasáson és pódiumbeszélgetésen túl performatív elemek, a drámapedagógia által inspirált helyzetek színesítik az alkalmakat. Az estek helyszíne a Csányi utcai Apertúra Bázis.

Az Irodalmi Ősz szeptember 19-én kezdődött, amelyet Fenyvesi Orsolya estje követett. Fenyvesi Orsolya költő, műfordító, a Babilon Kiadó szerkesztője. Eddig főleg képekben bővelkedő, eleven habzású lírájával hívta föl magára a figyelmet, ezúttal viszont mágikusan irizáló rövidprózáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az esten közreműködött Gálhidy Sára és Sahin-Tóth Sára.

Forrás: a Tér 12 Kulturális Egyesület Facebook-oldalaForrás: a Tér 12 Kulturális Egyesület Facebook-oldala

A második alkalmon, szeptember 29-én Áfra János költő, szerkesztő, egyetemi oktató többszólamú versvilágába nyerhet bepillantás a publikum. A szövegeket Dauner Domonkos és Tóth Csongor prezentálja. Október 5-én Keresztury Tibor író, szerkesztő, újságíró estje következik, amelynek során kíméletlenül őszinte szépprózai munkáiból kaphatunk ízelítőt Bácsics Regina tálalásában. Október 12-én Zsille Gábor költő, műfordító, szerkesztő, polonista hol fanyarul szellemes, hol nyelvi leleményektől sziporkázó versei kerülnek új fénytörésbe. A szerző és a közönség játszótársa Lanstyák Ildi lesz. 

A sorozat utolsó előtti alkalmán, október 19-én András László író, az Egy medvekutató feljegyzései című kultregény szerzőjének műhelyébe leshetünk be. Szövegeit Fodor Orsi és Szántusz Noya kelti életre a színpadon. Az ösztöndíjasok bemutatkozása az elmúlt évek emblematikus költőegyéniségének, Erdős Virágnak estjével zárul október 26-án. Utánozhatatlan humorát és éleslátását Bezerédi Bendegúz és Zrínyifalvi Eszter tolmácsolja majd.

Forrás: a Tér 12 Kulturális Egyesület Facebook-oldalaForrás: a Tér 12 Kulturális Egyesület Facebook-oldala

Az Irodalmi Ősz következő eseményére november 3-án kerül sor, Slezák Zsuzsi Történetek az archoz című fotókiállításának megnyitójával. A művész fényképeihez Viktor Balázs színész, rendező, a Tér 12 Egyesület alapító elnöke írt szövegeket

A nagyszabású rendezvénysorozatot a háromnapos JövőKép Irodalmi Fesztivál zárja november 9. és 11. között. A fesztivál kapcsán a Tér 12 drámapályázatot hirdet, amelyre három–öt szereplős, 15–20 perces jelenetekkel lehet jelentkezni. A pályázat hívószava a JÖVŐ, illetve a KÉP, ezek valamelyikére kell reflektálniuk a beküldött műveknek, de a vállalkozó szelleműek akár egyazon írásba is beleszőhetik a két hívószót. Alapos előválogatást követően a kiválasztott pályamunkákat az Apertúra – A Perpetuum Manufaktúra társulatának tagjai adják elő, felolvasószínházi formában. A fesztiválon, amelynek ismét csak az Apertúra Bázis ad otthont, az erzsébetvárosi ösztöndíjasokkal is újból találkozhatunk, a bemutatott jelenetek értékelésében ugyanis ők is részt fognak venni.

Az idei évadtól a Tér 12 Kulturális Egyesület elindítja ifjúsági programját – számolt be róla a Színház Online. A (Kreón) Antigoné, a Mária testamentuma és a Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent című előadásokhoz előkészítő és feldolgozó foglalkozásokat igényelhetnek iskolai osztályok. A télen pedig érkezik első osztálytermi előadásuk, Március egytizenötödike munkacímen. A produkció az AztaBanda Oktatási Műhellyel és a Perpsektíva Drámaműhellyel közösen gondolkozik az 1848-as szabadságharc iskolai ünnepségeinek unalmáról és fontosságáról, sok humorral. Alkotók: Balogh Réka, Földesné Prainer Petra, Kálócz László, Hodászi Ádám, konzulens: Patonay Anita.

További információ: ITT.

Lásd még:

A művészet nem mosópor

Nyitókép: az Irodalmi Ősz nyitóestje (forrás: Tér 12 Kulturális Egyesület Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!