by metropolitan.hu/artisbusiness.hu 2021. Aug 02.

A Libri és a Metropolitan Egyetem közös alkotásai

Ötödik éve működik együtt a Libri Kiadói Csoport és a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszéke.

A hallgatók minden évben lehetőséget kapnak arra, hogy egy általuk választott könyv számára trailert készítsenek.  

Az alkotók első körben részt vesznek a kiadó által szervezett prezentációkon, ahol megismerhetik a megjelenő újdonságokat. Ebből egyet kell választaniuk, amit – természetesen – el is olvasnak. Majd olvasmányélményeik alapján  – az  általuk preferált technikákkal – elkészítik a könyv kisfilmjét. 

A feladat összetett, hiszen nemcsak a kisfilmek vizualitásáért felelnek, hanem ők írják a narrációt is, kiválasztják a trailerhez hangját kölcsönző színészt, és kapcsolatot tartanak a kiadó  szakembereivel, azaz a megrendelőkkel.

„Az a jó tervezési feladat, ami a kereteit és műfaját tekintve pontosan meghatározható, de képes arra, hogy tartalmi szempontból évről évre új kihívásokat és kreatív megoldásokat követeljen a hallgatóktól. A METU animációs MA képzés első évében ennek a feladatnak már híre van, és várják a hallgatók” – mondja Csáki László docens, a METU Animáció és Média Design Tanszékének tanára. „A könyvek tartalmi gazdagsága, és a hozzájuk kapcsolódó vizuális világok, valamint a különböző célcsoportok olyan utakra terelik a tervezés folyamatát, amire nem lehet felkészülni, és ki kell próbálni valami új megjelenítési technikát, narratív formát. Ez kimozdítja a megszokott tervezési komfortzónából az alkotót, és bővíti saját vizuális és dramaturgiai eszköztárát.” 

Ezt a feladatot órai munka keretében kapják a diákok, ami egy újabb kiváló lehetőség arra, hogy a myBRAND oktatási módszer révén már tanulmányaik alatt elkezdjék felépíteni saját portfóliójukat, amellyel képzésük végén már tapasztalt pályakezdőként pozicionálhatják magukat a munkaerőpiacon.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!