by news.artnet.com/artisbusiness.hu 2021. ápr 30.

A Sotheby's aukciósházzal dolgozott Russell Tovey, a Talk Art sztárja

„A művészetet nem akadémikussá és elitistává, hanem érthetővé, hozzáférhetővé és szórakoztatóvá szeretnénk tenni”.

Russell Tovey – a Talk Art podcast műsorvezetője, színész és saját bevallása szerint „művészetfanatikus” – volt a kurátora a Sotheby's egyik online aukciójának, ahol 8,5 millió dollárt értékben keltek el műtárgyak. Ez volt a tizedik olyan aukció, amiben elismert sztárok vettek részt mint kurátorok. Tovey előtt már Ellie Goulding és Virgil Abloh is dolgozott az aukciósház sorozatában, de az ő aukciója hozta az eddigi legnagyobb bevételt. 

A Sotheby’s kortárs aukciója izgalmas fiatal művészeket mutatott be, és számos műalkotásukat  Tovey válogatotta be. Egy hétig lehetett licitálni. 107 bemutatott műből 88 műtárgy talált vevőre. A műalkotások jelentős részét magasabb áron adták el a becsértéknél. 

Az aukciósorozatnak, – amelyben híres embereket kérnek fel az aukciós házzal való együttműködésre, – fontos szerepe volt az elmúlt év pandémia miatti lezárásai során. A közkedvelt nevek feltűnése motiváló hatással volt a fiatalabb közönségre. A Sotheby’s szerint a 40 év alatti licitálók száma 50 százalékkal nőtt egy ilyen típusú novemberi aukcióhoz képest. Arról nem is beszélve, hogy a vásárlók 20 százaléka először licitált a Sotheby’s-nél. 

Forrás: Fecebook 

Az aukció legnépszerűbb alkotásai között szerepelt Banksy 2002-es műve, amelyen egy majom látható egy felirattal: „Most nevetsz, de egy nap miénk lesz a hatalom”. Az aukció csúcs alkotásai között voltak még Amoako Boafo Ghana-i művész Body Politics 2 címet viselő festménye és Wolfgang Tillmans Arms and Legs (2014) című fényképe, amely Tovey egyik kedvence, és Talk Art podcastban is megemlítette.

Tovey podcastját jó szívvel ajánljuk, ha valaki jobban meg szeretné érteni a művészeti világot, vagy érdeklődik a kultúra társadalomban elfoglalt szerepe iránt. 

A Talk Art, – aminek házigazdája Russell Tovey és Robert Diament galerista, – manapság az egyik legnépszerűbb művészettel kapcsolatos podcast. 

Az első epizód 2018 októberében jelent meg, és azóta figyelemre méltó, több mint félmilliós közönséget építettek. A podcast a művészetekről és a művészet világáról szól, minden epizód izgalmas interjú vezető művészekkel, galeristákkal és kurátorokkal. Bizonyos esetekben Russel és Robert zenész, színész vagy újságíró barátai a vendégek. Minden epizód feltárja a művészetek varázslatos világának egy szegletét, kalandokra invitál minket, és megmutatja a művészet embereket összekötő erejét. Tovey azt nyilatkozta: „A művészetet nem akadémikussá és elitistává, hanem érthetővé, hozzáférhetővé és szórakoztatóvá szeretnénk tenni”. Céljuk, hogy a beszélgetések természetesek és szenvedélyesek legyenek. 

Az epizódok körülbelül 40-80 percesek, és olyan izgalmas embereket és témákat mutatnak be, mint Pierce Brosnan színész, az NFT-k és a Crypto Art nagyon aktuális témája, Hans Ulrich Obrist kurátor, vagy Grayson Perry, Vik Muniz és Toyin Ojih Odutola művészek.

Nagyon ajánljuk mindenkinek a podcast meghallgatását; elérhető Spotify-on, az Apple Podcasts-on, Acast-on és más platformokon, angol nyelven. 

Robert Diament és Russell Tovey

További információ az aukció legnépszerűbb tételeiről és áraikról a news.artnet.com oldalon található.

 Nyitókép: Russell Tovey (forrás: independent.co.uk)