by artisbusiness.hu 2021. okt 10.

Rangos nemzetközi díjat kapott Molnár Áron

A noÁr mára már mozgalommá vált.

A szólásszabadságért küzdő dalszerzők legelismertebb nemzetközi díját 2021-ben a hazai kortárs színművészet egyik legmarkánsabb képviselője, Molnár Áron kapta, aki noÁr projektjével vallja, hogy „a pártpolitikától függetlenül azért küzdünk, hogy az emberek egy tudatos, cselekvő társadalmat alkotva egy szabadabb és nyitottabb országban éljenek”.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Molnár Áron és a noÁr kapta idén a Grup Yorum-díjat. Rendkívül fontos, hogy az emberi jogok, a mindannyiunkat érintő társadalmi kérdések és a kiszolgáltatott helyzetben lévők képviselete a zenében is megjelenjen. Áron és a noÁr évek óta nagyon sokunknak mutat példát bátorságból és aktivizmusból. Nem kerülhetett volna jobb helyre ez a díj” – fogalmazott Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője.

„Óriási dolog, hogy ebben az évben mi nyertünk, köszönhetően az Amnesty International Magyarország jelölésének. Igazi csapatmunka eredménye ez az elismerés. Oké, hogy megírok egy számot, de aztán azt le kell forgatni, alá kell rakni a zenét, s utána abból ügyet kell csinálni, amihez akciók szükségesek. Mindez nem valósulhatna meg a csodálatos önkéntes koordinátorok és karmesterük nélkül, ahogy egy operatív vezető, kommunikációs és közösségimédia-felelős is segíti a munkánkat. Ez mind a noÁr. Mára már mozgalom” – mondta Molnár Áron.

Az 1970-es évek elején alapított Premio Tenco a dalszerzésnek szentelt legjelentősebb fesztivál Európában. A díjazott művészek között van – mások mellett – Tom Waits, Leonard Cohen, Laurie Anderson, Silvio Rodríguez, Gilberto Gil, Nick Cave, Fabrizio De Andrè, Bulat Okudžava, Mercedes Sosa és Sting. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozik most Molnár Áron magyar színművész, aki aktív közéleti szereplő és a noÁr mozgalom alapítója, mindemellett fiatal kora ellenére számos kiemelkedő színészi alakítást tud már maga mögött, például a Toxikoma című film főszerepében – a kritika szerint – az elmúlt évek legjelentősebb teljesítményét nyújtotta.

2020-ban a Premio Tenco úgy döntött, hogy új díjat alapít, amelyet a Yorum csoport emlékének szentel – a csoport három tagja belehalt az Erdogan-féle törökországi cenzúra és elnyomás elleni tiltakozásként folytatott hosszú éhségsztrájkba. A díj célja, hogy elismerje azokat a művészeket, akik zenéjükkel és művészetükkel világszerte a szólásszabadságért és az emberi jogokért küzdenek. 2020-ban a Yorum-díjat Ramy Essam egyiptomi énekes-dalszerző és zenész, a 2011-es forradalom hangja, az al-Szíszi rezsim elnyomásának – száműzetésből – megéneklője kapta.

Molnár Áron a Premio Tenco 2021-en veszi át a Yorum-díjat. A híres sanremói Ariston Színház színpadán lép fel október 23-án, a fesztivál záróestjén.

Nyitókép: Molnár Áron (fotó: Dömölky Dániel)