by Horváth Viktória 2021. máj 22.

A tradicionális, ugyanakkor innovatív brand: herendi porcelán

A Budapesti Értéktőzsde 2019-ben az ötven legsikeresebb magyarországi vállalkozás közé sorolta a Herendi Porcelánmanufaktúrát.

Az 1826-os alapítású előd intézményből kinőtt üzem a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. Családbarát munkahely, ahol évente mintegy négyszáz új műalkotás készül. A vállalat hatvan országgal áll kereskedelmi kapcsolatban a világ különböző pontjain. Kazahsztánban és Abu Dhabiban néhány hete, 2021 márciusában nyílt Herendi bolt.

Családbarát munkahely, ahol évente mintegy négyszáz új műalkotás készül. A vállalat hatvan országgal áll kereskedelmi kapcsolatban a világ különböző pontjain. Kazahsztánban és Abu Dhabiban néhány hete, 2021 márciusában nyílt Herendi bolt.

„A Herendi Porcelánmanufaktúra művészi elhivatottságának és folyamatos megújulási törekvésének köszönhetően már a XIX. században kiemelkedett az európai porcelánmanufaktúrák közül, mára pedig világelsővé vált. Neve ma egyet jelent a kiválósággal, az egyediséggel, a magas minőséggel, a művészi értékkel, az innovációval, a kézművességgel, az eleganciával és a luxussal.” – olvasható a manufaktúra honlapján, a herend.com-on.

A porcelántermékek 1842-ben, az első magyar Iparmű Kiállításon bronzéremmel debütáltak, az 1846-os pesti Iparmű Kiállításon pedig már aranyérmet szereztek. Az azt követő években, évtizedekben a cég jelentős nemzetközi sikereket könyvelhetett el: a londoni (1851), párizsi (1855), bécsi (1873), szentpétervári (1901), saint louis-i (1904) és chicagói (1933) világkiállításokon Herend sorra az élen végzett, illetve jelentős megrendeléseket szerzett többek között Viktória királynőtől és Ferenc József császártól.

Ahogyan arról a cég honlapja beszámol: „Herend a porcelán előállításában mindig élen járt, kereste, kutatta a kihívásokat, szinte a lehetetlent megkísértve, a porcelán mint anyag határait feszegetve készítette el különleges, egyedi alkotásait.” A manufaktúra több ízben is technikai bravúrokat hajtott végre: először 1954-ben, amikor egy több mint két méter magas díszvázát ajándékozott az Országháznak. Azóta több monumentális alkotás is készült, például a 2020-as, sólymokkal díszített, több mint százhetven centiméter magas, több mint egy mázsa súlyú remekmű. Ezzel kapcsolatban a cég azt nyilatkozta: „Bizton állítható, a világ legnagyobb porcelánmanufaktúráján kívül senki nem tud ehhez hasonló szépségű kézi készítésű porcelánt előállítani.” Tavaly a Frankfurti Ambiente Vásáron Herend egyik ilyen, nagy méretű, exkluzív kivitelű sárkányteknős figurája első helyezést ért el. A csodálatra méltó óriási alkotások emblematikus darabja az európai uniós soros elnökségre készült váza is, amelyen az EU tagállamainak himnuszaiból vett részletek olvashatók.

Herendet nem csupán a művészi termékek magas színvonalú kivitelezése különbözteti meg azonos profilú cégtársaitól: első magyar kiállítóként rendezhetett tárlatot a Kreml történelmi falai között, egyedüli magyar cégként vált a Francia Luxusipari Szövetség, a COMITÉ COLBERT tagjává, továbbá az európai porcelánmanufaktúrák közül elsőként szerzett ISO 9001 tanúsítványt.

A porcelánmanufaktúra hosszú évek óta a legkülönbözőbb megmérettetések, versenyek támogatója azáltal, hogy a győztesek részére herendi porcelán jutalmakat ajánl fel. Ily módon Herend márkája összefonódott a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjjal, a Kékszalag vitorlásversennyel, a Fedeles Fogathajtó Világkupával, a Judo Világbajnoksággal, a Virágkarnevállal, a Forma 1 Magyar Nagydíjjal, a Savaria Táncversennyel, az Anna-bállal, a Salvatore Quasimodo Nemzetközi költőversennyel és a Nemzeti Vágtával. Ezek mellett találkozhattunk Herend nevével szumóbajnokságon, sakkversenyen, a Jónak lenni jó című jótékonysági műsorban, és nem utolsósorban a Herend Golf Kupa Golfversenyen.

A járványügyi helyzet lehetővé tette, hogy május elején újra megnyitott a Minimanufaktúra és a Múzeum is, így a pompás porcelánok ismét megcsodálhatóak személyesen. Azok számára, akik inkább az otthonuk biztonságából tekintenék meg a műalkotásokat, a honlap virtuális túrát kínál, illetve szemezgetni lehet a webshop termékeivel, emellett gyönyörű kivitelezésű online katalógusokat lapozgathatunk.

A webshop legdrágább terméke az EVICT1 mintájú hatszemélyes étkészlet, amely 1 710 900 forintért vehető meg, a legolcsóbb termék egy étrendtartó rózsa, 7300 forintért.

Herendi alkotásokkal találkozhatunk köztéren is: Budapesten, a felújított József nádor téren, illetve Veszprémben, továbbá egy egyedi Herendi díszváza található a Zeneakadémia patinás épületében is. Ellátogathatunk továbbá a 2018 óta működő Herendi Porcelán Palotába, Budapesten, amely a maga több mint félezer négyzetméteres alapterületével a világ legnagyobb Herendi márkaboltja.

A Herendi brandet a pazar művészi kivitelezés és az értő márkaépítés igazán sikeressé tette, olyannyira, hogy a Budapesti Értéktőzsde 2019-ben az ötven legsikeresebb magyarországi vállalkozás közé sorolta a Herendi Porcelánmanufaktúrát. A brand 2013 óta szerepel a hungarikumok listáján.

Nyitókép: Molnár Sándor/veol.hu