by artisbusiness.hu 2023. Dec 07.

A Washington Post szerint Szász János rendezése az idei év egyik legjobb előadása

Tony Kushner Angyalok Amerikában című ikonikus drámáját óriási sikerrel mutatták be márciusban Szász János rendezésében a washingtoni Arena Stage színpadán.

Az év legjobb színházi előadásai közé választotta a The Washington Post az Egyesült Államokba emigrált Szász János első kinti rendezését – szúrta ki a Szeged.hu. A 2023 legjobb tíz előadásáról szóló toplistát a The Washington Post színikritikusa, Peter Marks állítota össze. A TOP10-be Broadway-produkciók is bekerültek. 

Ahogy a Szeged.hu írja, a The Washington Post színikritikusa szerint Szász János lenyűgöző módon ismertette meg újra a Kushner-darabot az amerikai közönséggel. Egy fánk alakú sivatagba helyezte a történetet: a darabban Billie Krishawn alakította az Angyalt, Nick Westrate pedig a gyilkos kórral küzdő Prior Waltert.

A nemzetközileg is elismert, számos díjjal kitüntetett rendező tavaly költözött az USA-ba: az American Academy of Dramatic Artson tanít, ahonnan Robert Redford és még számos világhírű színész indult. Az Angyalok Amerikában című dráma az első darab, amit a renező kint színpadra állított. 

Szász János (fotó: Illyés Tibor / MTI)Szász János (fotó: Illyés Tibor / MTI)

Szász Jánosék az otthonukban, Budakeszin, 2021-ben lezajlott sokkoló rendőrségi akció után döntöttek úgy, hogy gyermekeikkel az USA-ba költöznek. [A rendőrök a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus kapcsán szállták meg 2021. február 5-én Szászék otthonát – a szerk.] „Még mindig PTSD-től [poszttraumás szindróma – a szerk.] szenvednek a fiaim. Megviselte őket. Minket is a feleségemmel [Bognár Gyöngyvér Jászai Mari-díjas színésznő – a szerk.] Lehetett volna ezt másképp is csinálni. Nem ránk törni az ajtót. De nem akarom, hogy erről szóljon az életem vagy benne maradjon mindez. Főleg a fiaiméiba, akik most itt kint jól érzik magukat. Nekik adtunk egy esélyt azzal, hogy kiköltöztünk” – nyilatkozta korábban a rendező az Art is Businessnek

Lásd még:

„Az ember feje kinő újra”– Interjú Szász János rendezővel

Nyitókép: Billie Krishawn az angyal szerepében az Angyalok Amerikában című darab egyik jelenetében (fotó: Margot Schulman)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!