by Szatmári Róbert 2022. Sep 05.

Az opera a fiatalok érzelmeit is felkavarja

– A Svéd Királyi Opera és a Wallenius Lines együttműködésében megvalósuló Young at the Opera programról

A Svéd Királyi Opera filozófiája az, hogy az üzleti és ipari szereplőkkel folytatott együttműködés révén megreformálhatják az emberek, különösen a fiatalok kultúrafogyasztási szokásait, és új szintre emelhetik az opera- és a balettélményt. A svéd Wallenius Lines, hajózással és logisztikával foglalkozó cég 2015 óta partnere az Operaháznak, gyermek- és ifjúságnevelési kezdeményezését, a Young at the Opera (Fiatalok az Operában) című programsorozatot támogatja.

Forrás: operan.se

A Svéd Királyi Operaház több éve működik együtt olyan vállalatokkal, amelyek magukénak érzik a jövő generációjának kulturális nevelését, és szívesen vesznek részt a társadalmi felelősségvállalásban. Ez mindkét fél érdeke, hiszen az Operaház olyan projekteket valósíthat meg, amelyekre más módon nem lenne lehetősége, a cégek számára pedig komoly presztízsértékkel bír egy-egy, a prémium kultúra kategóriájába tartozó programsorozat támogatása. Ilyen példaértékű együttműködés a Wallenius Lines-szal kialakított kapcsolat és a Young at the Opera sorozat, amely azt a célt tűzte ki, hogy közel hozza a legfiatalabbakhoz az opera és a balett világát, úgy, hogy a konvencióktól eltérően, élményszerűen fogadhassák be azt. 

A cég, amely a jövő generációja felé hajózik

Az 1930-as években alapított Wallenius Lines befektető és aktív tulajdonos a globális hajózási iparágban, az 1960-as években úttörő szerepet játszott a RoRo koncepció (a közúti szállítás egy részének átterelése vizekre, költséghatékonyság miatt) kialakításában, először az észak-atlanti, majd az ázsiai kereskedelemben: az első független hajózási társaság volt, amely együttműködött a japán autóiparral. Az innovációra nagy hangsúlyt fektetve továbbfejlesztette autószállítási koncepcióját, amelyet mind hajótervezési projektekkel, mind logisztikai megoldásokkal segít.

A cég a kezdettől fogva különösen nagy figyelmet fordít az üzleti partnerekre és a környezetvédelemre, tevékenységét ma is ugyanez a szemlélet határozza meg. A Wallenius elkötelezettsége és támogatása három fő területre összpontosul: katasztrófaelhárítás, orvosi tevékenységek támogatása, valamint a gyermekek és fiatalok támogatása. A cég partnerei között olyan intézményeket találunk, mint a Karolinska Egyetemi Kórház, a Svéd Tengermentő Társaság és a Raoul Wallenberg Akadémia.

Minden gyermeknek joga van a művészetek megismeréséhez 

„A Svéd Királyi Operával való együttműködésünk révén támogatjuk a Young at the Opera kezdeményezést az iskolák számára. Magától értetődik, hogy a fiatalokra, a jövőnkre kell összpontosítanunk. Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy az iskolások mindennapjait különlegessé tehetjük” – Cecilia Kolga (Wallenius Lines)

Svéd Királyi Opera (forrás: bankhotel.se)

A Wallenius Lines és a Young at the Opera program közötti partnerség az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján jött létre 2015-ben. Az egyezmény kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a művészetek megismeréséhez.  Az együttműködés egy hároméves projekttel vette kezdetét, amelynek keretében a Stockholm melletti Hässelby településen található Smedshagsskolan oktatási intézmény összes tanulója, az óvodai osztályoktól a 9. évfolyamig, lehetőséget kapott arra, hogy minden félévben legalább egy kulturális tevékenységben részt vegyen. A 2019 őszéig tartó projektet egy, a Stockholmi Egyetemmel kapcsolatban álló kutató is figyelemmel kísérte. „A Smedshagsskolannal való hároméves együttműködés révén új szintre emeljük a Young at the Opera oktatási munkáját. Az, hogy egy kutató szeme is követi a tevékenységet, felbecsülhetetlen értékű erőforrás munkánk értékeléséhez és a kultúra hatásának bemutatásához a mindennapi iskolai környezetben.” – mondta Anna Karinsdotter, a Young at the Opera program korábbi művészeti vezetője. 

A Young at the Opera három tevékenység köré csoportosítja programjait:

– Minden évadban opera- és táncelőadásokat hoznak létre gyermekek és fiatalok számára.

– Szombatonként megnyitják az Operaház kapuit a legfiatalabbak előtt: az általuk kínált foglalkozások a tárlatvezetésektől és a jelmezek felpróbálásától a minielőadásokig és koncertekig terjednek.

– Aktívan együttműködnek az iskolákkal, oktatási programjuk rövid és hosszú távú projekteket egyaránt kínál. Operaházi kirándulásokat, tanári esteket, valamint hétvégi és szünidei programokat tartanak, családi napokat szerveznek, és különleges produkciókat adnak elő iskolai csoportok számára.

Találkozz élményszerűen az operával!

A Young at the Opera programsorozat új világokat nyit meg a fiatal közönség számára az oktatás és az előadó-művészet kreatív felfedezése révén. A diákok nem kizárólag iskolai foglalkozásokon, hanem előadások szereplőiként ismerkedhetnek meg a zenés darabokkal. Ez – amellett, hogy bővíti az ismeretanyagukat, műveltségüket – lehetőséget biztosít arra, hogy tapasztalják, milyen a színpadon, közönség előtt állni, és ez pozitív hatást gyakorol az önbizalmukra és jellemfejlődésükre is. A produkciók megszervezése és előadása kiemelten fontos szerepet játszik abban, hogy a gyerekek korán tapasztalják a közös gondolkodás és együttműködés előnyeit, emellett, segíti az egymás iránti empátia kialakulását. Az érzés, hogy érdemes összefogni, hiszen közösen minden sikerülhet, a művészeten, azon belül a zenén keresztül különösen jól átélhető.

Ellen Lamm (forrás: operan.se)

„Azok a művészeti ágak, amelyekre az Operában szakosodunk, jól illeszkednek a fiatal közönséghez: a zene, az ének és a mozgás erősen hat ránk, felkavarja az érzelmeinket. Nem kell semmilyen előképzettség ahhoz, hogy magával ragadjon minket a zene és a tánc, muzikálisan és vizuálisan is egyenesen a szívhez szól.” – vallja Ellen Lamm, a programsorozat művészeti igazgatója.

A Wallenius Lines-szal együttműködve később újabb hároméves program valósult meg. 2022 nyarának végén mutatják be a Pocket Opera című előadást, amely egy magas színvonalú vándorprodukció. Az a célja, hogy a Svéd Királyi Operaház kapuin kívül is elérhessék a legfiatalabb közönségréteget, a gyerekeket, és az operát, mint műfajt a környezetükben előforduló természetes kifejezőeszközként mutassák be.

„Tudjuk, hogy az ilyen élmények megnyitják az elmét és felkeltik a kíváncsiságot a művészeti ág iránt, különösen azoknál a gyerekeknél, akik egyébként talán soha nem kerülnének kapcsolatba a Svéd Királyi Operával vagy általában az operával. Művészi törekvésünk alapvetően demokratikus vállalkozás, hogy mindenkinek biztosítsuk a kultúrához való jogát. Büszke vagyok arra, amit együtt alkottunk, és kívánom, hogy a munkánkat a gyermekek joga a művészetben való részvételhez és a művészet felfedezéséhez, hogy megmutathatja hogy a művészet fontos, és változást hoz a fiatalok életében.“  – foglalja össze a program lényegét Ellen Lamm.

Fly Wherever You Want (forrás: operan.se)

2022 októberében mutatják be a tíz-tizenkét éveseknek szóló, vadonatúj, Fly Wherever You Want című produkciót, amely egy nagyszabású utazás – hét különböző zenei világon keresztül. Az előadás megpróbálja érthetőbbé tenni a halál fogalmát a legkisebbek számára. Akrobaták, operaénekesek, zenészek és gyermekek osztoznak a színpadon egy dinamikusan változó díszlet előtt. A Young at the Opera folytatja népszerű Varázsház című podcast-sorozatát is, amely a hat és tíz év közötti gyerekeket kalauzolja el a kulisszák mögé, ahol csodálatos, varázslatos dolgokat ismerhetnek meg: mindazt, ami az Operaházban történik.

A Svéd Királyi Opera egyik legfontosabb küldetése, hogy izgalmas előadásokat hozzon létre a gyermekek és a fiatalok számára, és lehetővé tegye körükben is a kultúra művelését. Ellen Lamm így összegezte az elmúlt időszakot: „Az elmúlt tíz évben a Young at the Opera volt (és azóta is marad) a svédországi opera- és balettművészet csúcsteljesítménye.”

Nyitókép: Smedshags School diákjai a Svéd Királyi Opera Varázsház című előadásában (fotó: Markus Gårder/Svéd Királyi Opera)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!