by artisbusiness.hu 2023. Aug 14.

„Azt gondolják, hogy mi vagyunk a Balkán”

Megérkezett Reisz Gábor új filmjének előzetese.

A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Reisz Gábor – a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, valamint a Rossz versek rendezőjének – harmadik nagyjátékfilmjét. A Magyarázat mindenre című alkotást a fesztivál Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekciójában vetítik. Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik.

A Magyarázat mindenre a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával. Hazánkban október 5-én mutatják be a Cirko Film forgalmazásában. 

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. 

A film már az előzetes alapján is erősnek tűnik. Olyan mondatok hangzanak el a szereplők szájából, mint például: „Azt gondolják, hogy mi vagyunk a Balkán…komcsik, Trabant” vagy „Ilyen rövid időn belül ennyire keresztbevágni az országot még senkinek nem sikerült” és „Szabadság, az a te bajod!”

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. 

Lásd még:

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Adonyi-Walsh Gáspár a film egyik jelenetében (forrás: Cirko Film)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!